View Single Post
Eski 01-10-2007, 16:24   #6
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Arkadaşlar
zeytin kurmakla, acısını çıkarmakla , salamurayla, limon tuzu ile sepetle, çuvalla , çizmekle, tuzlamakla uğraşmayın ...dalında olmuş zeytin yani hurma zeytini yiyin, derim...


Dünyada sadece Karaburun Yarımadası'nda yetiştiği belirtilen, dalında olgunlaşabilen sofralık zeytin türü olan ''Hurma zeytin'', bu yıl ilk kez özel kasalarda toplanarak paketlenecek ve böylece kalite korunacak. Hurma zeytinin en fazla üretildiği merkez olan Karaburun'un Eğlenhoca köyünün Muhtarı Yusuf Karabacılı, bu türün sadece Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karabarun'da yetiştiğini, hiçbir işleme tabi tutulmadan yenmesi nedeniyle organik bir ürün olduğunu söyledi.


"Zeytinin Akdeniz'e, hurma zeytinin ise Karaburun'a Tanrının bir armağanı'' olduğunu anlatan Karabacılı, bölgedeki yetişkin her ağaçtan 10-20 kilo ürün alınabildiğini bildirdi.
S.S. Eğlenhoca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin tüm üreticilere özel plastik kasalar dağıttığını anlatan Karabacılı, geçmiş yıllarda plastik torbalara toplanan hurma zeytindeki kalite bozulmasının böylece önleneceğini belirterek, şöyle konuştu: ''Karaburun'a özgü hurma zeytini, köyümüzün öncülüğünde marka haline getirip, büyük şehirlerde pazarlamaya hazırlanıyoruz. Dalından düştüğü veya koparıldığı anda herhangi bir işleme tabi olmadan yenilebilen hurma zeytin,
Ege Üniversitesi ve Zeytincilik Araştırma Merkezi desteğinde 3 yıldır sürdürülen çalışmaların sonuçlanmasıyla, katkı maddesi olmadan vakumlu paket ve konserve yöntemleriyle tüketiciye sunulacak. Burada tek isteğimiz, hurma zeytinin tanıtımı ve pazarlanması konusunda destek verilmesi. Bu ürünün ihracatının da yapılmasını istiyoruz.''

================================================== ==========
Hurma zeytin :

Hurma zeytin tamamen doğal haliyle yani hiç bir işleme gerek duyulmadan dalından toplandığı şekliyle yenebilen naturel zeytin çeşididir. Hurma zeytin yoğun olarak Karaburun , Çeşme ve Urla yarımadası olarak adlandırılan bölgede yetişmektedir. Hurma zeytinin dalında olgunlaşmasını sağlayan bu bölgedeki iklim şartlarıdır.

Hurma zeytinin suya basılarak **** tuzda bekletilerek tatlandırılmasına gerek yoktur. Hurma zeytin zaten doğal haliyle dalında olgunlaşmış ve acılığını kaybetmiştir, bu nedenle neredeyse tamamen tuzsuzdur ve hasattan hemen sonra yenebilecek haldedir. Zeytin meyvesinin doğal tadını tam olarak hissedebileceğiniz bir üründür. Tamamen doğal tadları arayanlar için vazgeçilmez bir lezzettir.

http://www.elitar.com.tr/urunler.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön