View Single Post
Eski 15-01-2020, 14:29   #234
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi WindWild Mesajı Göster
Merhabalar. Tohum paylaşım etkinliğinde çok fazla yabancı çeşitlerden tohum paylaşımı yapılmış. Amerikadan, avrupadan falan bayağı tohum var. Bunların yurdumuz içinde yayılması kendi orjinal çeşitlerimiz için tehlike arz etmiyor mu? Acaba bunların paylaşımına bir kısıtlama getirilmesi sizce de mantıklı olmaz mı?
"Orijinal" çeşitlerimiz için tehlike arz etmesinden kısıtlanması.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi WindWild
Tohum paylaşımında yabancı ırklara ait tohumları paylaşarak yerli ırkları bitiriyoruz demiyorum. Yerli tohumlarımızı hiç paylaşmamak veya sadece yabancı çeşitleri paylaşmak mantıken aynı şeydir. Desteklemiyoruz demek istiyorum. Tohum paylaşımında yerli tohumları ön plana çıkaralım.
Etkinlikte, hibrid olmayan ve yetiştiricinin kendisinin yetiştirip tohumunu aldığı atalık veya açık tozlanan sebze çeşitlerinin paylaşılmasında hiç bir kısıtlama yoktur.

"kısıtlama" lafı ile kastedilen ne tam olarak anlaşılmasa da (engellenmesi, yasaklanması, kota konarak azaltılması vs.), orijini ve hayat hikayesi bilinen Anadolu dışı kökenli bir çeşitin paylaşımının yasaklanması, adına "köy domatesi" denerek paylaşılan bir çeşitin değerini arttırmaz ,"tehlikelerden" korumaz, öne çıkartmaz.

Kökeni ve hikayesi bilinen yerli olma vasfına sahip çeşitlerin başımız üstünde yeri var. Bugüne kadar (bu yıl da dahil), bu etkinlikte böyle çok tohum ortaya çıktı.

Bir tehlikeden söz ediyorsak ezici bir çoğunlukla ekilip hasat edilen, piyasa için geliştirilmiş hibridlere bakmak lazım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi WindWild
Yani amerikadaki çeri ile anadoludaki çeri köken olarak birebir aynı atadan gelirler ama bir kaç nesil boyunca aynı bölgede üremeye devam ettiklerinde bölgeye uyum sağlamak için farklı birtakım özellikler kazanırlar. Renk gibi koku gibi tat gibi kavramlarda değişimler gözlenir.
Burada biraz dikkatli olmak lazım. Arazimde 12 yıldır yetiştirdiğim çok lezzetli bir domatesi kökeninden koparıp Kesikkavak Moru diye paylaşıma çıkarsam eminim çok ilgi uyandırır ama bahsettiğiniz tüm adaptasyonlara sahip cherokee purple'dir. Zaman zaman paylaştığım ve tohumunu aldığım kişi çoktan öldüğü için izini takip edemediğim, 30 yıldır bende olan ve adına mecburiyetten Meyvelitepe Turuncusu dediğim çeşit de öyle. Bugüne kadar yerli/yabancı bilinen çeşitler içinde birebir aynısına rastlamasam da "bizim köyün domatesi", "yerli", vs. gibi sıfatlar yakıştıramam. Sadece geçmiş hikayesiyle beraber paylaşırım ve başkalarının da o geçmişe ve hikayesine saygı göstermesini beklerim. Oysa 30 yıl az değil (sadece bende geçen süre), 40 yıl olunca atalık deniyor galiba.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi WindWild
Yabancı tohumlarda kısıtlamaya gidersek iyi olur. Yönetim kabul eder ya da etmez.
Atalık ve açık tozlanan çeşitlerde kökenine bakılmaksızın herhangi bir anlamıyla "kısıtlama yoktur", en çok hassasiyet gösterilen nokta ise paylaşılan her çeşitin bağlamı ile beraber, kökeninin, adının, hikayesinin kaybedilmeden paylaşılmasıdır. Karar böyle

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön