View Single Post
Eski 13-01-2020, 22:26   #16
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulsahane Mesajı Göster
İyi günler
Tohum topu yaptırcam anaokulu çocuklarına. Bu ay filizlenmesi için hangi tohum koymalıyım içine en kolay ve en çabuk ne filizlenir ocak ayında
Büyük kızım ilkokulda iken öğretmeni ödev olarak pamukta fasulye çimlendirmesini yaptırmak istemişti. Biz pamuk içine fasulyeleri koyduk. Islattık. Ancak nedense pamuklarda ısının da etkisi ile sanırım bakteri üreyip çok kötü kokmaya başladılar. Zaman kısıtlı. Aklıma kuşlar için çimlendirme tohumlarından biri olan maş fasulyesini ekmek geldi aklıma. Hemen toprağa diktik. Veya önce yarım gün ılık su içinde bekletip daha sonra da toprağa diktik. Küçük bir kap içerisinde olmasına rağmen iki üç günlük süreç içerisinde pençere kenarında o kadar güzel ve sık maş fasulyeleri oldu ki sınıftaki arkadaşlarının hiçbiri ikinci ekimi yaptığımızı bilmemelerine rağmen inanmamışlar. Siz de yıkadıktan sonra ılık su içerisinde yarım gün beklettikten sonra tohum topları yaptırabilirsiniz. İsterseniz yaptırmadan önce kendiniz deneyin. Sonuca kendiniz bile inanamayacaksınız.

Fasulye tohumu suyu çok fazla sevmemekte. Fazla sulu bir ortamda uzun süre kalırsa bozulmakta. Bu nedenle komşum fasulye ekerken kazdığı çukur içerisine fasulye attıktan sonra üzerine yanmış gübre koyuyor. O zaman ne kadar yağmur yağarsa yağsın üst tarafta kaymak tabakası da oluşup sertleşmediği için fasulye filizlenip çıkıyor. Biz muhtemel çocuğun yapması gerektiği için alt kısma fazla pamuk ve fasulye üstüne biraz fazla pamuk koyduğu için sulu ortamda kışın bozuldu.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön