View Single Post
Eski 10-02-2006, 11:12   #21
sezinci
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Arkadaşlar, konuşmalarınız aklıma bir soru takılmasına sebep oldu. Ağaçların yeri hep ilkbahar ve sonbaharda değiştirilir, yeni fidanlar bu mevsimlerde dikilir. Bunun sebebi nedir? Diğer mevsimlerde de ağaç sökme, yerini değiştirme işlemleri yapılırsa ne olur?
Vejetasyon (bitkilerin kök ve dal büyümelerinin olduğu dönem) mevsimi İlkbahar ile sonbahar mevsimleri arasındadır. Bu mevsim dışında yani kış aylarında bitkilerde büyüme gözlenmez.

Sonbaharda vejetasyon mevsimi bittiği için bitkilerin yerini değiştirmek için uygun mevsim de başlamıştır. Bu yer değiştirme işi, halk arasında bitkiye su yürümesi diye tabir edilen mevsim (vejetasyon) başlayıncaya kadar yapılması gerekir. Çünkü bitki yer değiştirdikten sonra yeni toprağına uyum sağlamak zorundadır. Bunun için de vejatasyon başlayıncaya kadar köklerin toprakla kaynaşması gereklidir.Bu nedenle yer değiştirme işlemi ilkbahar ve sonbahar mevsimleri arasında yapılır.

Bulunulan yere göre değişmekle birlikte süreyi biraz daha sınırlarsak Kasım sonu Mert başı daha uygundur.

Yalnız türlü fidanlarda her mevsim dikim olabilir. Çünkü fidan tüp içindeki toprağıyla birlikte dikileceği için önemli bir uyum sorunu yaşamayacaktır. Yalnız bu tür fidanları da yaz kuraklığına karşı uzun süre susuz bırakmamak gerekli.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön