View Single Post
Eski 03-12-2019, 19:12   #2439
Kokanat/Coconut
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-12-2019
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2
Tercih meselesidir, çoğu Marmara civarının siyah zeytini daha makbuldür. Yağ olarak genelde kıyıya yakın olan kuzey ege tercih edilir. Yine pembe yanak olan çizik yeşil zeytinde ege tercih edilir. Hepsinin yeri ayrıdır, sahile yakın olan zeytin yağının kokusunda genzinize yansıyan deniz aromasını fark edersiniz.

Dünyada, zeytinin sayılı merkezlerinden olmamıza rağmen, özellikle de zeytin yağı tüketimi hassasiyetinde, sanırım son sıralardayız. Artık insanların çoğunluğu, gereksiz yere para yığıp durmayı, yahut sırf işlerine geldiği sükse yerlere savurmayı yerinde bir harcama olarak benimsemiş görünüyorlar.

Bir gün, paranın yenilmez içilmez bir şey olduğunu anladığımızda çok geç olacak. Çoğu kasaptan kıyma alıyoruz hileli, çoğu lokanta hileli, iyi olan azınlıkta olan işletmeleri tenzih ediyorum. Hileleri çoğu insan fark etmiyor bile, et tükettiğini zannediyorlar, neyse bu ayrı bir konu. Damak tadını unutan, hatta damak tadı hiç gelişmemiş bir ülkeyiz, halbuki insanın en iyi serveti boğazından geçen nimettir.

Zeytin yağı ve zeytin kültürünü yaygınlaştırmak gerekli. Mandıraya bir müşterim gelmişti, nereli olduklarını bilmiyorum, yeşil zeytin ikram ettim, adam elini bile uzatmadı, suratını büküp hakir gördü, birde üstelik; 'biz çiğ zeytin yemedik yemeyiz', deyip dükkandan çıkıp gitti... Daha buna benzer bir çok absürt insana tanık oldum. Mesela, yine bir gün biri, dükkana girdi, 'şu beş litre yağ ne kadar' diye sordu, bende fiyatını söyledim ve 'ben enayimiyim şu markette satılan 5 litre yağ seninkinin üçte biri fiyatı' demişti. Sonra anladımki yapılan kıyas ayçiçek yağı fiyatıymış.

Yine bir gün birine 5 litre en iyi kalitede olan bir zeytin yağı satmıştım, adam sanırım hayatında zeytin yağı hiç görmemiş; 'bu nedir yaa bizi mi zehirleyeceksin, bu ne biçim yağ tıpkı motor yağına benziyor' deyip, parasının iadesini istemişti.

Hep bu ve benzeri sığ davranışlar fazlaca mevcut, zeytin yağı kültürünü aşılayamadık, tanıtmaya anlatmaya dahi fırsat tanımadan, daha henüz, ön yargı ile, bize ağır geliyor bize zeytin yağı dokunuyor diyenler bile var.

Bu insanların çoğu uzaydan özel ithal edilmiş sanırım, bu ağacın kıymetini idrak edemeyen bir ülkenin akıbetini hayırlı görmüyorum.

Kokanat/Coconut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön