View Single Post
Eski 29-11-2019, 07:41   #7
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Hayali hoş ama ?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Sulu soba ile ısıtılan suyu, kurulan radyatörlü kalorifer sistemine herhangi bir pompa olmaksızın verebilen sistemi kuran bir imalatçı ile telefon görüşmesi yaptım. Sistemi evimize kurmak zor onu anladım ancak henüz evini inşa etmemiş olanlara faydalı olacaktır diye öğrendiklerimi yazacağım.

Isınan suyun borularda yükselerek evi dolaşması mümkün oluyormuş. Bunun için gerekli olan şey boruların tek katlı bir evde tavandan dolaşarak tabana inmesi bu arada radyatörlere uğratılmak suretiyle bir gözde yanan soba ile tüm evin ısıtılabilmesi. Sistemin emniyeti ise borulara bağlanan açık imbisat deposuyla sağlanmakta. Yani su kaynama noktasına gelse dahi açık depodan tahliyesi ile patlama tehlikesi yok edilmekte. Bu sistemi yapan firmanın nette videoları var, sulu soba veya sobalifer diye aratılırsa Bursanın yakınında bir yerde bulunan firmayı bulmak mümkün.

Bizim tesisatımız tabanda gizli ona mudahale etmek neredeyse imkansız. Elektrikli kombiye mahkum olarak ısınmaya devam edeceğiz mecburen. Ama yolun başında olsaydık hiç tereddüt etmeden bu sistemi kurardım. Tek derdiniz odun veya kömür temini, elektrik kesildi ne yaparız şimdi demek yok, salona kurdunuz deyelim sobayı, yemeğini çayını da yap üzerinde hemde tüm ev ısınsın.
Hayallerinizi yıkmak istemem ama mühendislik yanınızda yer almıyor.
Soba-Şömine gibi ısınma kaynakları bilinen en verimsiz sistemlerdir. Yanma hızını kontrol edemediğimiz için enerji bacadan uçup gider. Külü dumanı yanınıza kar kalır. Verim çok düşüktür. Bu neden ile en pahallı ve çevre kirliliği yaratan ısınma yöntemlerindendir.
Termik santrallerden daha kötü sonuçlanır. Soba duvarlarında bakır boru kullanan düzeneklerden şömine bacasının ısısını kullanan düzeneklere kadar, tüm seçenekler için geçerlidir. Termik santraller yanma verimini de en iyi durumda tutar, baca gazının atık ısısını da geri kazanırlar. Baca filtresi takılırsa çevreye kül de saçmaz. Ancak atık yığınları oluşturmaktan kaçınamazlar. Ulaşabileceğimiz çevre felaketi yaratmaktan kurtulup, çevre kirliliği yaratan işletmeler. Evlerde bunu bile başaramayız.
Satıcılar gerçekleri söylemiyor ülkemizde. Akla, bilime kapalı bir toplum olduğumuz için önemsenmiyor da. Apartmanların merkezi ısıtmadan bireysele dönüştürülmesi de korkunç sonuçları olan hataydı. Ama yenilik diye peşine düşüldü. Hem verimsiz hem de pahallı bir ısınma anlayışı yerleşti.
Ne çabuk unutuyoruz. Büyük kentlerdeki hava kirliliğini azaltmak için doğalgaza gömdük paralarımızı. % 100 dışa bağımlıyız.
Yaşadığınız bölge için, döşemeden ısıtma ile ısı pompası kullanmak sorunlarınıza çözüm olabilir. (İyi yalıtım ön koşul.)
Döşemeden ısıtmada, döşemedeki şap gibi büyük bir kütle ısıtıldığından, birkaç saatlik kesintilerden etkilenmezsiniz. Isınma maliyeti olarak, en düşük düzeylere ulaşırsınız. (Makina mühendisi ve kullanıcı olarak yazıyorum.)
Şömine - sobanızı da keyfiniz için kullanırsınız.
Not: Satıcının anlattığı ısınma tesisatı tipinin adı şemsiye tipi dağıtım. 50 yıl kadar önce terk edildi. Yeni borular döşenip, eskileri iptal edilerek hala yapılabilir. (Eski boruların gömülü olması sorun değil. ) Uygularsanız dramatik hata yapmış olursunuz.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön