View Single Post
Eski 26-11-2019, 03:04   #32
Αtartika
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-11-2019
Şehir: Alanya
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tuzcul Mesajı Göster
Bence akdenizde hangi sahil olursa olsun, kıyılarda köklere temas eden deniz suyu hindistan cevizinin kök çürümesini engeller, ne bakıma, ne sulamaya, ne de gübrelemeye ihtiyaç kalır.

Biraz ucube bir yöntem gibi görünse de, eğer böyle bir şey yüksek ihtimal tutarsa, zamanla akdeniz havzasına kıyıdan dökülen tohumlar yüzerek çoğalma gösterebilir.

Akdeniz bölgesinde tüm talihsiz hindistan cevizi deneme yanılma çalışmaları, aslında hindistan cevizinin don olayı görmesinden kaynaklı değildir, kış mevsiminde sürekli ıslak kalan kök yapıları çürüme ve mantarlaşmaya eğilimlidir, o bakımdan deniz suyu buna fırsat tanımayacaktır.

Ayrıca kıyıya yakın olsunda, kaya, yamaç, sarp, yokuş hiç farketmez, her yere kök atabilir, yurt dışı gezisinde görmüştüm, toprak kum bile olmayan bir kaya yarığına kök atmıştı. İnternete görsellere tıkladığınızda, hemen çoğu fotoğrafta sahil kenarında bol hindistan cevizlerinin daha yaygın olduğunu fark edeceksiniz, buradan bir ip ucu alınacak olursa, bu ağaç kıyıları seviyor...

Abartmıyorum, bir kayayı, atıyorum hilti yardımı ile falan tohum sığacak kadar açın ve içine tohumu yerleştirin eminim orada köklenecektir, suya gübreye lüzum yok, bu ağaç denize yakın olursa, o tiseleme, o deniz rüzgarı onun iksiri olacaktır. Tabi kimseye böyle bir görev yükleme ukalâlığı tavsiyesi verme peşinde değilim, sadece fikrimi paylaştım. Ha tabi, ne kadar etik, tutsa bile ne kadar mantığa yatkın, insanlığın bir işine yarayıp yaramadığı ayrı bir muammadır.
İtiraf etmem gerekirse, deniz kenarlarında gördüğüm bitkilerin tuzdan zarar görüp görmedikleri hiç aklımın ucundan geçmemişti, bu detayı nasıl fark ettiniz bilemiyorum. Gündüz ortalamaları sadece ocak ayında 22 derece, şubat 24 derece, mart ayında ise, 26 dereceler ister ve en düşük gecelerde de, 10 derece altı bir havayı, hindistan cevizi ağacı soğuk olarak algılar ve fotosentez yapamaz olarak duydum. Kıyı şeridinde ekim yapılırsa bu derece verileri geçersiz midir?

O zaman sizin mantığınıza göre çanakkale boğazında bile hayatta kalabilir. Bence bu bilgide bir eksiklik var, heyecanınızı az çok tahmin edebiliyorum ama, bir buluş yapmış gibi ortaya attığınız bu metot ile birilerini yanlış yönlendirmeye sebebiyet verebilirsiniz.

Ayrıca, dünyada ne parlak fikirli insanlar var, bu yöntemin denenip denenmediği konusunda bir fikrimiz yok, bence mutlaka denenmiştir. Atlantikte taa ingiltere kıyılarına kadar ulaşıp hayatta kalamayan çimlenmiş ve kış gelince ölmüş hindistan cevizleri kayda geçmiştir, akdenizede mutlaka çimlenen tohumlar sahillere gelmiştir, yayılsaydı eğer, milyarlarca yıl bu gerçekleşirdi. En azından sizin iddia ettiğiniz gibi ıslak kıyılarda bir kaç palmiye denk gelirdi, yani diyeceğim o ki bu metotla yapılan dikimlerin iç kesimlerden farklı olmayacağı çok aşikar.

Anlaşılan o ki, başlığın açılma sebebi yine hindistan cevizi yetiştirmeyle alakalıymış, forumun her yeri bu palmiye ile alakalı cümleler ile dolup taşmış durumda, lezzetsiz bir egzotik baharat için bu kadar abartılı merakın sır perdesini merak edenlerdenim

''Akdeniz ikliminde hindistan cevizi yetişmeyecektir''

Eklenen Resimler
 
Αtartika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön