View Single Post
Eski 03-11-2019, 15:38   #60
yoleri
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-05-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 10
Merhabalar ,
Konu , yazılanlar ve yazanlar gayet zengin göründü gözüme.Şöylece okudum naçizane diyeceklerim var, Geniş bir ölçekte ve aynı konuda. Paragraf paragraf anlatmaya çalışayım.
Ana başlığa İster Tarım ister Doğa diyelim yerin üstündeki örtüyü yapay yöntemlerle işlerken her şeye zarar verir olduk. İşin özünün permakültür felsefesini anlamakta olduğunu düşünüyorum.Çekirdekten üretim , Toprak düzenleyiciler , tepekültür , çukurkültür , doğal gübre , kuş - solucan - yarasa gübresi , malçlama , erozyon kontrolü , organik madde , humus , yararlı böcekler , zararlı böcek savar bitkiler, Yer örtücüler ,Nematot kovucu bitkiler ….. hülasa hepsi ayrı gibi dursa da ekosistem dediğimiz uyumlu - beraber yaşamı anladıkça ve bu amaçla çalıştıkça dengenin kurulduğunu **** kurulacağını düşünüyorum.

“Ne diyebiliriz ki, Nusaybin ile İdil arasında İpek yolu üzerinde bugüne kadar gördüğüm en uçsuz bucaksız tarlalar var. Ya buğday ya mısır tarlası. O bölgede öylesine bir tarım var ki, okuduğum kadarıyla orta doğunun en büyük buğday ambarı bu taraflarda bir yere açılacakmış. Peki o halde köylü neden sefil? Hani tarım ölmüştü? Tarım küçük köylüye ölmüş durumda. Benim o gördüğüm tarlaların hepsi "ağa"ların tarlaları. Şimdi biz ağa'ya mı, köylüceğize mi pazarlama yapacağız?”

Sayın Savaş ,

Boş topraklar Sadece Nusaybin İdil arası değil. İrana kadar uzanan bölge Büyük ölçüde atıl ve bir o kadar büyük potansiyele sahip . Nusaybin İdil yöresi için söyledikleriniz gözlemlerinizi biraz daha açayım.
Mardin il sınırlarında 3 yıl kaldım.Gözlemleriniz üzerine birkaç şey daha söyleyeceğim. Basra körfezinden bizim Güneydoğu bölgemize oradan Filistin diyarına kadar uzanan yay şeklindeki yerleşime Amerikalı bir bilim adamı bereketli hilal diyordu.O bölgenin toprağı hem felsefi hem gerçek anlamıyla canlıya doymuyor . Toprak hem sıcağın sayesinde hem içeriğindeki organizmalar sayesinde organik maddeyi çok çabuk bitiriyor ve tuhaf bir şekilde susuzda olsa muazzam bereketli.Balkonda güneş altında 5 litrelik su kaplarına yiyip içtiğim tuzlu kabuklu yemişlerden sebze meyve artıklarına kadar doldurup üstünü kırmızı toprakla örttüm. Nerdeyse 4-5 ayda çok güzel kıvama geldi. Arada üstüne su döktükçe solucan gözledim.Fıstık kabukları bile eridi gitti.Solucanlar toprağın içinden tohumdan doğup iş görüp tekrar tohuma dönüyor boncuk boncuk. 6 - 8 ay Sıfır yağmur alan , gölgede 45-50 derece olan , 300 günden fazla açık havanın bulunduğu bu yerde sıfır suyla yetişen , palamudu yenebilen , çok güzel meşe ağaçları bulunuyor. Dağların arasında bu meşelerden Şarap yapan Süryani köyleri de var.Kapılarının demir işlemelerinde üzüm figürü boşuna değil bu yörede. Zamanında pamuktan Çeltiğe kadar türlü ürün alındığı söyleniyor.
Savaş bey,
Bahsettiğiniz gibi bomboş tarlalar var.Nerdeyse elektrik sınırsız ! kullanılıyor. Haftada bir tır trafo gelirdi kente patlayanların yerine.Bom boş bekleyen tarlalara rağmen 150 -200 metreden elektrikle çekilen su ile Mısır üretiminde Marmara yı geçti bu diyar.
Diğer tüm bölgelerimizden daha zorlu( İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi) bölgelerde ; sıfır su ile , elime geçen hemen her türlü çekirdeği (özel şartlı bölgeye uyumsuz olmamak kaydıyla) dikiyorum.Kestaneden Cevize bakliyattan patatese soğanlı bitkilere kadar birçok şey denedim 8-10 yıldır. Belirttiğim gibi dağda susuz yetişen , meşe çam v.b ağaçları , kiraz domatesleri görüp tecrübe ettikçe asıl sorunun toprağın 50-80 cm altını doğru beslemek , mümkünse üstünü malçlamak olduğunu düşünüyorum.Bu tip toprak bakımı ve yetiştirilen bitkilerin yanına destekleyici – besleyici –koruyucu ve haşeresavar bitkiler dikilerek ekilerek gerçek çözüm sağlanacağını düşünüyorum.

Vermikompost Kompost işinin Aşamalarına – Eğitim- Ticari -Psikolojik - sosyo ekonomik vb yönlerine çok güzel değinilmiş 2 sayfa boyunca.Malesef ekonomik düzenimiz ve iş ahlakımız o kadar bozuk ki çok güzel işler hep sonuçsuz kalabiliyor.Bu sebeple ekonomik sonuç almak için tam profesyonel yatırım (onlarca dönüm arazi, kamyonetler ,tırlar , kepçeler , reklam ……. ) yapılabilir **** Belediye , Kamu Kooperatif tarzı yatırımlar yapılabilir veyahut bireysel mikro ölçekte emeklilik sonrası emek vererek sonuç alınabilir kanaatindeyim.Biz buralarda hobiden spordan öteye geçemiyoruz maalesef.
Boş bir delikli kaba dut yapraklarını koyup toprağa gömdüm ve kısa sürede deliklerden onlarca solucanın kaba dolduğunu yaprakları bitirip kompost yaptıklarını gözledim.Vibrasyonlu ızgaralı kasalar , Kaliforniya solucanı , mama hazırlama , Ph denetimleri , sürekli nem su kontrolleri gibi Vermi kompostta kullanılan teknikler uzun vadede akılıca değil bence.
Açık alanda yapılan kompost ise hem börtü böceğe , hem hastalıklara , hem metan gazının açık havaya salınmasına sebep oluyor.
Vermikompost üretimi derken ; Kaliforniya solucanı pazarlaması ,bu solucan türünden başka seçenek olmadığı , solucan gübresi yapanların zengin olduğu propagandası insanları çıkmaz sokağa sokacaktır eni sonu.
Youtube da metan gazı ile basit tesis videoları ararken Pakistan ve birkaç Afrika ülkesi dışında video bulamamıştım bir dönem. Sofra sonrası , Pazar yeri , Lokanta , Pansiyon , otel v.b Yemek atıkları ,Berberde kesilen saçlar , pamuklu atıklar, hayvansal dışkılar , Tarımsal üretim sonrası atıklar kubbeli depoda metan gazı çıkartılarak yakılır devamındaki kuru atık vermikompostta kullanılırsa tümden çözüm oluyor.
Vermikompostta gerek amatör gerek profesyonel olsun bence 2 yöntem kullanılmalı .Bu yöntemler hem ekonomik hem tam kapsayıcı;
1- Toplanacak hertürlü metan gazı çıkartan organik madde ; kubbeli depolarda gazı alınıp gazı yakıldıktan sonra kalan kuru atık mama olarak vermikompostta kullanılmalı. (bir taşla iki kuş . ısınma ve gübre)
2- Büyükçe kazılan çukurlara genelde yaş **** çürüyüp ufalanması gereken büyük kütleli kuru organik maddeler doldurulup üstü yeterli miktarda toprakla örtülmeli , toprak ısısı ve yan taraflarındaki (sağ sol ön arka alt) toprakta bulunan öğütücülere bağlı olarak 6-12 ay sonunda konteyner konteyner ürün alınabileceğini düşünüyorum.(basit doğal çözüm).

Tanrıdağlarındaki Elma ağaçlarının , Karadeniz dağlarındaki Kestane , Armut , Ceviz ağaçlarının, Orman meyvelerinin , çiçeklerin , Anadoludaki ve diğer bölgelerimizdeki Ahlat , Ardıç , Alıç ,İğde,Meşe ağacı gibi yüzlerce türün insan müdahalesi olmadan nasıl ahenk ile yetiştiğini gözledikçe anladıkça konuyu anlayabileceğimizi düşünüyorum.
Saygılar..
Esenlikler...

yoleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön