View Single Post
Eski 01-11-2019, 01:55   #70
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Zengarden bildiğim kadarıyla ülkemizin en çok çeşide sahip satıcısı. Önceki yıllarda çiçek-sebze-meyve belki 40 çeşit alışverişim oldu; bir kavun çeşidi (beş adetti galiba) hiç çıkmadı, bir domates minyatür çıktı (belki benim hatamdı) onun harici sorun yaşamadım. Tohum almasanız dahi site içerisindeki bilgiler dahi süper. Mısırın ana vatanı amerikadır, zengarden de kızılderililerin mısır tohumunu dağıtıyor, daha ne kadar yerli-atalık olabilir ki

En ideal sorunsuz tohumlar mutlaka gönüllü işi yürütenlerin tohumlarıdır bana göre. Bunların içinde de ağaçlar.net bana göre en önde gelir. Tonla üyesi olup saçma sapan kriterlere göre tohum dağıtan, 'kaç yıldır buradasın neden soru soruyorsun' diye üyesini donduran astığım astık kestiğim kestik yöneticileri olan sanal alemin grupları var.

Alınan-dağıtılan tohumları nereden geldiği, ne olduğu bilgisi yeterli değil mi...Misal 'buena mulata biberi' ni foruma @bahcedenn getirmiş 2016 da, oradan bizler alıp çoğaltıp dağıtıyoruz, biberler cinsinin özelliğini taşıdıktan sonra çok ileri geri gitmenin gereği var mı, soy ağacı çıkarılmayacak sonuçta..
Sayin TCM'ye kesinlikle katiliyorum. Ben bir suredir zamansizliktan forumu uzaktan takip eden eski bir uyeyim. Burada tohumlara, cesitlere sahip cikildigi gibi baska yerde sahip cikilmiyor. Yetistirdikleri urunleri iyi bilip, iyi koruduklarini dusunuyorum acikcasi, ayrica gordugum en iyi kataloglama duzenine sahip. Bazi tohumlarda sahip olma suresi 1 yil olarak gorunse de gecmisine gidildiginde muhtemelen daha eski kataloglarda ilk paylasimi yapilmis, dagila dagila gitmis oluyor, o uyede ilk kez yetistirilmis olabiliyor. Yani o tohum aslinda son 1 yilda ortaya cikmis olmuyor, gerek agaclarda, gerek ilk paylasan kiside mazisi oluyor.

Kendimden ornek verirsem, ben henuz yeni yeni cesitler deneyip, en begendigim turleri tespit etme asamasindayim. Bu durumda bir cesitten tohum alip, tohumu nispeten guvenli bir yerde sakladiktan sonra, bir sonraki sezon diger ceside geciyorum. O yuzden elimde cogalttigim tohumlarin cogu 1 sene yetistirdiklerim. Ancak bunlari edindigim yerler ya guvenilir heirloom seed firmalari, ya da tohum takas gruplari. (Bizim ulkemizden degil bu arada paylasim yaptigim takas gruplari, yerli olarak baska gruplari bu anlamda ben de cok tercih etmiyorum hem tutumlari acisindan hem de paylasilan urune olan guvensizligimden. Yerli hiyar, yerli domates, yerli fasulye olarak etiketlenmis tohumlar paylasiyorlar. Ben kataloglama konusunda takintiliyim oysa)

Bu atalik / yerel tohum turu tanimlamasi biraz kafami karistiriyor, (Heirloom kelimesinin tam karsiligi yok sanirim bizde) yerli tohum denince siz ulkemize ait tohum mu istiyorsunuz yoksa, baska ulkelerin atalik tohumlari da istekleriniz arasina dahil olur mu? Ben mesela Italyan sebzeleri her zaman cok severek yetistiririm, hem verimli hem lezzetli olurlar, son zamanlarda asya yesilliklerine bulasmaya basladim. Ama ilk onceligim agaclar.net te gordugum Anatohum projesindeki cesitleri denemek.. (Bu sene henuz cok paylasan olmadi )

kaktüs Çevrimdışı   Başa Dön