View Single Post
Eski 28-10-2019, 19:06   #155
Subtropikal
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2019
Şehir: aydın
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi harman ola Mesajı Göster
Hindistan ceviziyle alakalı türkiye sitelerinde hiç bir bilgi bulamadım, foruma yeni üye oldum, ancak buradaki yazılanlardan pek birşey anlamadım. yetişir diyen var yetişmez diyen var. ben rizedeyim, buradaki yorumlarda sahile yakın dikilirse falan belki olur diyenlerde olmuş, yani denize sıfır dikilince olurmu? rize aslında sene boyunca yağışlıdır, mesela iki yıl önce samsuna gitmiştim orada afakoda ağacı gördüm, afakoda sonuçta egzotik bir meyvedir. birçok gemici arkadaşım var, böyle gelişmiş birkaç palmiye ithal etsem sahile diksem yaşarmı? mesela arabistana göreve gitmiştim, ciddede böyle büyük ağaçları ithal edip araplar peyzac için kullaniyurlar, ağaçlar gayette tutuyor. büyük ağacın kuraklığa ve soğuğa direnci daha iyi olur diye düşünüyorum, kaliteli gübrelerlede desteklenirse yeni yerine uyum sağlayacağını düşünüyorum? hiç böyle birşey deneyen var mı?
Kırmızı palmiye böceği sorunundan dolayı, son yıllarda ülkemize her türlü palmiye ithalatı durduruldu, yasaktır.

Fotoğraftaki devasa palmiyeleri kastediyorsan eğer, unut gitsin, kastettiğiniz palmiyeler sanırım 10 metreyi aşkın, bu zahmete katlanmak ve risk almak çocukça olur. Bu hayal gerçekleşmiş bile olsa, hayli külfetli olacaktır. Ayrıca akdeniz de bile hindistan cevizi yetişme olanağı yok iken, karadeniz de böyle bir şeye kalkışmak hiç mi hiç mantıklı görünmüyor.

Kışın özellikle de ocak ayında, 23°N & 36°N arası astropikal sınırda her daim risk var demektir. Yetişme alanı olarak, ne kadar 30°N olarak bir sınır alanından falan bahsedilse de, aslında hindistan cevizi ağacının asıl yetiştirilme sınırı 23°N bölgelerde sağlıklı olarak ancak mümkündür, özellikle de meyve niteliği için bu böyledir. Hindistan cevizi ağaçlarının çoğu meyve verse bile geneli yabanidir yahut sahillere ve çevreye egzotik bir hava katması amacı ile yetiştirilmektedir.

Hatta önemli bir nokta daha var ki, ticari amaçlı üretimde ve tüketimde 23°N yengeç sınırı içinde bile yetişenlerin sadece bazılarının meyveleri ancak lezzetlidir, gerisi meyve verse dahi yenilebilir değildir ve meyveler dibine dökülür gider.

Eklenen Resimler
 
Subtropikal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön