View Single Post
Eski 30-09-2007, 17:11   #1
deniz boro
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 95
111 lt PALUDARYUMUMUN İLK ADIMI

Akvaryumum 75x 35x 50 ebatlarında. 100 W ısıtıcı 25 dereceye ayarlı. İç filtre kullanıyorum. Şu anda bir adet growlux lamba var, ve 10 gün sonra asıl bitkilerle birlikte bir growlux daha takılacak. Şu anda 12 saat ışıklandırma yapıyorum ve zaten akvaryum bol endirek ışık alıyor. Bitki ekmeyi planladığım zemine 500 gr floon planitrit gübre koydum ve üstüne beyaz kuvartz vitasand koydum. Akvaryum kumu toplam 5 kg geldi.
Akvaryum dengesinin kurulması ve floranın oturması için 5er kök kadar valisneria americana ve hydrophila difformis ektim. Ayrıca flora için balık dışkısının da gerekli olduğundan her ortamda dayanıklı olan 2 küçük japon balığı koydum. Bu bitkiler ve balıklar benim zevkimi yansıtmıyor ancak ilk 10 gün bununla yetinmek zorundayım. Sudaki kalsiyum miktarını artırmasınlar diye çok az sayıda deniz kabuğu yerleştrdim.
Şu anki masrafım 250 ytl
Daha sonra asıl bitkiler ve balıkları koyacağım. co2 kullanmayı düşünmüyorum. Seçeceğim balıklar ve bitkiler doğal olarak co2 düzenini sağlayacak ve algea oluşumunu önleyecek.
Kullanabileceğim bitki adedi şu hesap ile sınırlı:
akvaryum boyu X akvaryum derinliği

50

Yani (75x 50)/ 50= 50 bitki kökü

Balıklar için ise balıkların her santimi için bir litre su planlamak gerekiyor. Yani 111 cm balık koyabiliyorum lepistesler her 28 günde bir yavruladıklarına göre daha da az santim hakkım var demektir.

Bitki planı yaparken orta ve az ışık ihtiyacı olan anubias barteri, echinodorus bleheri gibi türleri redpapillonun bana bir kök gönderebileceğini söylediği su üstü bitkisi ludwigia sedoidesin kaplayacağı alanın altına koydum. Bu bitki labirent balıklarının yumurtlaması için gerekli.
Sudan algeaların besin maddesini çekip tüketen egeria densa, canlı doğuranların yavrularının saklandığı cabomba aquatica, barclaya longifolia ve ammania gracilis gibi çok ışık alan türleri akvaryumun uzak köşesine planladım.
Zemini çimenlendirmeeceğim. Ancak java moss ile kapladığım bir delikli hindistancevizi kabuğu ve bir-iki kaya koymayı planlıyorum.

Üçüncü aşamada bu bitkiler ve balıklar oturduktan sonra(ve en önemlisi ben de biraz tecrübe kazandıktan birkaç balık ve bitki öldürdükten sonra) bataklık kökleri bularak bu akvaryumu paludaryuma döndüreceğim.

Şu anda bir resim koyamıyorum. Zaten makinem de gelmedi daha ve akvaryum bomboş duruyor. Ama daha albenili olduğunda bu başlığa fotolarını ekleyeceğim.

deniz boro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön