Öncelikle şu ana kadar verdiğim bakliyatlar için ekim bilgisi vereyim; tüm bakliyatları direk toprağa ekmek her açıdan daha mantıklı, ancak ekim sonrası yağan yağmurlar toprağı sertleştirdiği için bakliyatların toprağın bu sert kaymak tabakasını kırması zor oluyor. Bunu önlemek için en güzeli ekim ocaklarının üzerine şeffat plastik bardak, pet şişe vs. kapatmak ve fideler topraktan çıkınca bu plastikleri kaldırmak. Ekim yaparken her ocakta ortalama üç tane bırakmak yeterli olacaktır. İki az gelir, dört toprak fakir ise fazla gelebilir. Şu ana kadar paylaştığım şeker-kısa-benekli barbunyalar ile oturak kuru fasulyede bu geçerli ancak daha sonra paylaşacağım sırık küçük kuru fasulye de bu sayı beşe kadar çıkabilir.
Gelelim bizim oturak kuru fasulyeye; daha önceki
paylaşımlarda da yazmıştım ve hala geçerli ki bahçemde en sevdiğim yemeğin ana oyuncusu bu 'kuru fasulye'...
Zahmetsiz, hastalık bilmez, oturak çeşit olduğu için sırıklarla uğraştırmaz, bereketlidir. Olgunlaşan ürünler dalında kuruyuncaya kadar bekletilir. Daha sonra toplanır ve kısa süre de yayılarak kurutulduktan sonra tüketilebilir.
Sevenler mutlaka denesin..