Yıllardır kayınpederim eker bunu, ilk bahçeye mahsul ekmeye başladığımızda bize de verdi, 'şeker barbunya bu, ister yaşken yiyin, ister kuruyken, ister oturak ekin ister sırık, çok güzeldir' diyerek.
Aradan geçen zamanda; sırık ekilirse daha verimli olacağını öğrendik. Diğer söyledikleri doğruydu. Tadının gerçekten mükemmel olduğunu (üstteki kısa barbunyanın bir tık gerisinde ama) tüketim seçeneklerinin çokluğuyla yabana götürülmesinin neredeyse imkansız olduğunu söylemeliyim.
Hastalıklara dayanıklı, en azından şu ana kadar bir sıkıntısını görmedik. Hemen her yörede 'şeker fasulye' diye anılan bir türü var, belki de hepsi aynı ancak gördüklerimin tamamı beyaz renkte idi. Bir ara 'İspir in fasulyesi' sandım ve öyle de paylaştım, tam emin olamadığım için ismini böyle bıraktım. Kabuk rengi tam kırmızı değil, ekru renkte, genelde yedi taneli...Bakliyat severlere mutlaka tavsiye ederim.