View Single Post
Eski 26-10-2019, 18:10   #43
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Meraklıdr Mesajı Göster
Annemlerin tohumunu Trabzon daki komşularından alarak yine Trabzon'da yetiştirdiği caanım karadeniz ürünü. Geçen yıl sadece taze olarak yiyip biraz da tohumluk ayırmıştık, bu yıl yemelik dışında, mısır unu ve mısır çorbalığını da kendi ürünlerimizden yapmak kısmet oldu, tabii en başta buranın hakkı ayırıldı. Bahçede herhangi başka mısır cinsi olmadığından tohum saflığı sorunu olmayacaktır. Herhangi ilaç uygulaması yapılmadı, az miktarda yanmış büyük-küçükbaş hayvan gübresi kullanıldı. Trabzonda boyları gerçekten çok uzun oluyor bizimkiler 3- 4 m civarlarındaydı, çok sulak olmayan yerlerde muhtemelen bu kadar uzamaz. Üzerlerinde 1 - 2 - 3 meyve olabiliyor. Tabii ki su seviyor bulsa güneşe de hayır demez. Baharda direk toprağa ekilir , boyları bir karışı aşınca seyreklemesi yapılır ve fırsat buldukça devrilmesinler diye (uzun olduklarından yağmurda-rüzgarda yerlere serilme eğiliminde oluyorlar) dipleri doldurulur. Merveleri 8 sıralı ve düzensiz dizimlidir. Ağustosta yenir. Eylül sonunda kartlaşmaya başlarlar mısır unu ve çorbalığı için kurutmaya geçilir
@ Meraklıdr, karadeniz mısırlarının resmi yok mu hiç? Bir de yemeklik derken nasıl tüketiyorsunuz, haşlamalık-közlemelik vs.. Yıllardır közlemelik mısır arıyorum yerken dişlere yapışmayan, çok güzel haşlamalıklar var ancak közleyip yeyince dişlere yapışıyor, sizin böyle deneyiminiz oldu mu?

TCM Çevrimdışı   Başa Dön