Konu: Şah dut
View Single Post
Eski 22-10-2019, 00:30   #78
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Serdar1 arkadaşımızdan görünce aklımıza bu dutu üretebilirmiyim diye düşündüm. Daha önce fidancıda görüp beğenip ekşi karadut aşıladığım 4 duttan 3 tanesi tamamen kurudu. Bir tanesi de aşının altından iki üç tane yoz büyütmüştü. Komşumu boru aşı zamanı aşılaması için zorladım. Sağolsun geçen yıl da kara vişneye aşıladığı kirazlardan bir tanesi tutmuştu. İki tane sürgüne boru aşı yaptı. Nasıl yaptığını yeniden gösterdi. Ben bir mağazadan mutfakta kullanılan raf örtüsünü parlak ve biraz kalın olunca aşıda sıcaktan soğuktan muhafaza eder diye almıştım. O aşıları yaparken biraz zorlansa da boru çıkararak aşıyı yaptı. Ben de üzerlerine üstü açık şekilde güneş görmemesi kurumaması için arada boşluk bırakarak biraz daha geniş boru şeklinde yalıtım yapabilecek şekilde bağladım.

Name:  Beyaz Kral Pakistan dutu aşısı 1.jpg
Views: 922
Size:  46.4 KB

Elimde kestiğim bir dal olunca ben de deneme yapmaya karar verdim. Aşı için malzeme de getirmeyince orada bulduğum biraz ip biraz ince naylon ile boruya benzer şekilde göz çıkardım. Bir tanesinin gövdesine monteledim. Biraz acemi işi oldu. Ancak idare edin. Uğraşsam muhtemelen olmayacaktı. Arkadaşın aşıları uzun süre canlı kalmasına rağmen daha sonra kurudu. Benim aşı epey bir zaman sonra canlandı. Üzerindeki naylon ve ipleri çıkardım. Tek dala düşürüp diğerlerini kestim. Daha sonra kurumaması için yeniden naylon ile aşı yerinin iki tarafını kapattım.

Name:  Beyaz Kral Pakistan dutu aşısı.jpg
Views: 927
Size:  70.1 KB

Bir şey farkettim. Ben aşı yapınca üzerindeki yerde uyuyan bir göz varmış. O göze su ve besin giderken muhtemel bizim göz de kaynamış. Acemi şansı bazen olabiliyor. Burada fidancıların çoğu ekşi karadut aşısını ticari olarak yapmıyorlar. Yapanlardan ve tutturanlardan birkaç tanesi de yaşlanmış durumdalar.

Name:  Beyaz Kral Pakistan dutu aşısı 2.jpg
Views: 892
Size:  47.3 KB


Düzenleyen Muda : 22-10-2019 saat 01:48
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön