View Single Post
Eski 21-10-2019, 10:06   #250
Saner Gülşen
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2017
Şehir: Hatay
Mesajlar: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BayEğrelti Mesajı Göster
Merhabalar, sorunuma çözüm bulmak amacı ile epeydir bu konunun bir takipçisiyim. Ancak baharın başlarında çok fazla önemsemediğim için yapmadığım bir müdahale sonucu unlu bit beni alaşağı etmiş durumda.
NeemAzal isimli ilacı kullanıyorum ancak söylemem gerek ki bu ilaç yalnızca unlu bitin yumurtadan çıktıktan sonraki ilk yaşam evrelerinde ve özellikle karıncaların olmadığı yerlerde etkili olabiliyor. Şu an mevcut unlu bit popülasyonuna NeemAzal ın bir etki ettiğini söylersem yalan olur.
Artık nerelere saklandılar, nasıl tekrar çoğalıyorlar derken dün acı bir gerçekle yüzleştim. Adaçayı, nane ve pepinolarım unlu bitten nasibini fazlasıyla alan canlılar ve karınca yoğunluğu da bu saksılarda göz ardı edilemeyecek kadar fazla olunca artık bu saksılardan bazılarını komple bozup, bu canlıların yapraklar tamamen temizlendikten bir gün sonra bitkiyi nasıl istila edebildiklerini anlamaya çalıştım.
İlk bozduğum saksı adaçayı saksısı idi ve bu mevsimde köklerini açmayı hiç istemeyeceğim, güzel bir türdü. Saksıyı bozarken bir dal kırıldı ve elimde kaldı, elimde kalan dalı incelerken tuhaf bir şey fark ettim, daha yakından bakınca unlu bit yavrularının bitki sapının içinde fink attıklarını, iletim dokularını tamamen tahrip ettiklerini gördüm. Tamam yaprak veya gövde dışında yaptığı hasarı bertaraf edebilirim, ancak nasıl olur da bu canlı bitkinin içine kadar girmiş, hayret ettim doğrusu. Daha sonra kökleri açınca ikinci bir şokla karşılaştım. Kök boğazından itibaren toprağın derinlerine doğru, toprak ile kökler arasında kalan her boşlukta unlu bit vardı. İşte o zaman erken müdahalenin ne denli önemli olduğunu ve bu canlıların nasıl tekrar türediğini anlamış oldum. Ancak kafamdaki soru işareti şu; Bu canlı mı karıncaları çekiyor, yoksa karıncalar mı bu canlıyı buraya getiriyor? İki türü bir arada gördükten ve istisnasız her istilaya uğramış saksıyı bozduktan sonra karınca ve unlu biti bir arada görmek bu soruyu doğurdu benim için. Balkonumda birçok kuş ve böcek türü yaşamakta ve konaklamakta.
Mayıs ayında ateş böceklerinin türemesiyle bu zararlı bir nebze olsa azalmıştı, ancak sivrisinek ilaçlamaları sonucu ateş böceği de yok olunca gene unlu bitle baş başa kaldık.Biz ve kedilerimiz bu bahçeden günlük yeşillik,sebze ve meyve yemekteyiz. O sebeple NeemAzal dışında bir alternatifim yok ve artık NeemAzal bu sorunu çözemiyor. ''1litresine o parayı vermemem'' dediğim ilacı 100ml lik şişelerde 7. kez sipariş verdim dün. Maddi manevi zarardayım. Köklere kadar inmiş unlu bitleri görünce, direkt toprağa karıştırılabilen, kök bölgesine de uygulanabilen bir Neem tozu da sipariş ettim. Dilerim ki bu ürün artık sorunumu çözecektir. Belki 200 saksıdan fazla bitkimin neredeyse 50 tanesini bu yaz kaybettim. Üzüntüm büyük. Konuda yazılmış olan tariflerden elde edebildiklerimi uyguladım ve gözle görünen topluluk dışında,gizlenmiş olanlara herhangi bir çözüm bulamadım.
Siz siz olun unlu bitle mücadeleyi canlıyı ilk gördüğünüz anda mekanik de olsa başlatın.
Önerilerinize açığım,okuduğunuz için teşekkür ederim.
Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Güncel durum nasıl? Kurtulabildiniz mi?

Saner Gülşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön