View Single Post
Eski 14-10-2019, 21:43   #2
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Sayın öğretmenim

Yapabileceklerinizi maddeler halinde sıralayayım:

1- Öncelikle bahçenizde, toprak yüzeyindeki taşları toplayın ve uzaklaştırın. İrice bir misket tanesinden daha büyük taşları uzaklaştırmanız yerinde olur.

2- Arazinizin üzerindeki otları toplayın. Ancak bunları atmayın. Bir kenara koyun. Otların açık havada olması, güneş görmesi/görmemesi veya ıslanması önemli değil. Kenarda, rüzgardan dağılmayacak gibi bir yerde beklesinler. Size çok lazım olacaklar.

3- Etraftan gübre (hayvan gübresi?) dahi alamadığınızı yazmışsınız. Sorun değil. Çevrede bulabildiğiniz tüm ot, yaprak, dal parçası gibi organik malzemeyi toplayın. Ne kadar çok o kadar iyi. Bulduğunuz bu malzemeleri olabildiğinde küçük parçalara bölün. Kuru dal parçalarını elinizle kırabilir, otları küçük bir makasla parçalayabilirsiniz mesela. Yapraklar zaten küçük.

4- Toprağınız ekilmediği ve belki de üzerinde insanlar yürüdüğü için sıkışmış (compacted) görünüyor. İlk yağmurlarla birlikte toprak biraz yumuşadığında 3. maddede hazır ettiğiniz organik malzemeyi toprağın üzerine serpin ve bir bel küreği vasıyasıyla toprağı güzelce belleyin. Kürek derinliğinde kazarsanız iyi olur. Böylece toprağınız havalanırken hazırladığınız organik malzeme de toprağınızla iyice karışmış olur. Bu sırada alttan taşlar çıkacaktır. Bunları da toplayıp uzaklaştırın.

5- Bahçenizde kendinize göre yürüme yolları oluşturun. Bundan sonra sadece bu yürüme alanlarına basın. Topladığınız taşları bu yürüme yollarının üzerine serebilirsiniz. Bu yollar dışında kalan alanlara ekim/dikim yapacaksınız. Bu kısımların üzerine basmayın, hatta elinizle bile bastırmaktan kaçının. Ekim yapacağınız bu alanların (yataklar) genişiğili 2m civarında olursa yatağın içine basmadan, her iki tarafından kolayca çalışabilirsiniz. Amaç toprağınızı bir daha yeniden sıkılaştırmamak.

6- Güneydoğu Anadolu bölgesinde kışlar sert geçer. Bu nedenle sonbaharda ekeceğiniz bitkiler yeterince gelişemeden kışa yakalanıp ölebilirler. Bu yüzden şimdi ekim yapmayın. 3. maddede anlattığım gibi bir miktar daha organik malzeme toplayın. Bu malzemeyi hazırladığınız yatakların üzerine yorgan gibi serin. Yataklar tamamen kaplansın. Ne kadar derin olursa o kadar iyi. Mesela hayvancılık yapan kişilerden küflenmiş ve hayvanlara verilemeyecek duruma gelmiş atıl otlardan bulabilirseniz bunları da alın ve yatakların üstüne serin. Toprak bu şekilde gelecek bahara kadar beklesin. Kış boyunca ince organik materyaller yavaş yavaş bozularak toprağınıza karışacak ve kalitesini iyileştirecektir. Toprağın üzerine bu şekilde organik materyallerle kaplamaya malçlama denir ve pek çok faydası vardır.

7- Ekmek istediğiniz sebze tohumlarını bahar başında küçük kaplarda çimlendirin. Çimlenen bitkiler bir 5-6cm boya eriştiğinde bu kaplardan çıkarak hazırladığınız yataklara ekin. Toprağınızın üzerine serdiğiniz malç tabakası ilk yıl tamamen topraklaşmayacaktır. Hiç önemli değil, hatta daha iyi. Elinizle malç tabakasını aralayıp fideyi toprağa dikin ve malç tabakasını yeniden kapatın. Malç tabakası bahar aylarında bitkilerin köklerini dondan, yazın aşırı sıcaktan korur. Ayrıca toprak yüzeyinden buharlaşmayı azalatarak su ihtiyacını azaltır. Yabani otların çıkmasını engeller. Malç tabakasının altında çok kısa süre içerisinde biyolojik hareketlilik başlayacaktır. Solucanlar, böcekler, kurtçuklar. Bu canlılar sağlıklı bir toprağın göstergesidir. Malç tabakası çürüyüp toprak oldukça üzerine bulabildiğiniz kadar yenisini ekleyin.

8- Yaz sonunda yetiştirdiğiniz sebzeler kurumaya başladığında bunların dal ve yapraklarını da malç olarak kullanabilirsiniz

9- Bu sitede organik kompost yapımıyla ilgili yazıları okuyunuz. Kompost toprağınızın yapısını düzenlemede çok faydalıdır. Bahçe işine alışmaya başladıkça kompost yapmak kolay gelecek (zaten zor bir şey değil)

10- Nar, elma ve limon gibi meyveleri tohumdan yetiştirmeyin. Öncelikle, Harran ovasında limon yetiştirmeniz zor. Kışlar sert geçtiğinden limon fidanınız kışın ölecektir. Ölmemesi için korumanız kollamanız gerekir. Nar ve elma gibi bitkileri çekirdeklerinden yetiştirdiğinizde yeni fidanların meyvelerinin, çekirdeği aldığınız ağacın meyvelerine benzememeleri büyük olasılık (eşeyli üreme sonucu). Bu nedenle aşılı fidanları tercih ediniz. Yok illa denemek istiyorsanız, bu tohumları küçük bir kaba ekip çimlendirin. İlk yıllarını burada geçirsinler. Sonra bahçede uygun bir yere alırsınız. Harran'ın yaz sıcağı nar için güzel olsa da elma için biraz fazla gelebilir. Elmayı özellikle öğleden sonra gölge olacak bir yere dikin.

Şimdiden kolaylıklar dilerim

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön