View Single Post
Eski 29-09-2019, 17:11   #1026
erkanbey
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Dört,beş yıldır devam eden carolina reaper maceramız bu yıl mutlu sona ulaştı çok şükür.Bu yıl toplamda 3 adet 32 şer lt lik saksı yaptım,istediğim verimide aldım.İki ,üç kez hasat yaptım,kurutup pul biberimide çektim.Hasattan sonra büyük ve sağlıksız tüm yaprakları kopardım,bitki meyveye kuvvet versin diye,öylede oldu zaten.Şu anda onlarca yeni biber tutmaya başladı.

Bu biberi artık iyi tanıdığıma inanıyorum,yetiştirecek kişilere tavsiyelerim şunlardır.Büyük saksıya dikin(en az 20 lt),hergün sulayın(mümkünse sabahları),Ocak ayında tohumları iç ortama ekin,biraz büyüyünce mart ayı gibi tekli saksılara alın,boyu bir karışa yaklaşınca,altta 5-6 yaprak kalacak şekilde bitkinin tepesini kesin(bu işlem verimde çok fark ediyor).Mümkünse hayvan gübresi kullanın(ben başka hiçbirşey kullanmadım).Çiçek açsın döksün sorun deil, siz hergün sulamaya devam edin,güneş gören yerde dursun,zamanı gelince meyve verecektir.

Biberler kızardıktan,4-5 gün sonra toplayın,içinden tohumlarını çıkarın,tohumları içerde gölge bir yerde kurutun,biberleri dışarda güneş gören yerde.15-20 gün sonra tohumları paketlerine alın(ben nişan kınası koyulan tülbentlerden aldım).Bir kavonozun dibine kağıt havlu koyun ve bu tohumları içine koyun ağzını iyice kapayın(Kağıt havlu içerde nemi almak için).Buz dolabının yumurtayı koyduğunuz kısımına veya o soğukluktaki başka biryere koyun(böylece uzun yıllar tohumlar sağlam kalacaktır).
Pul biberi baharat öğütücüsü aldım onunla çekiyorum,mutfak robotuyla deneyeceksiniz muhtemelen, ama verimli olmuyor malesef.

Not:Tüm anlattıklarım,bugüne kadar yaşadıklarım ve öğrendiğimi düşündüğüm doğrularımdır.Yanlış bir bilgi verdiysek üstatlarımız düzeltecekdir zaten.

Tohumları alırken eldiven taktım fakat tek kat eldivenden biberin suyunun geçebileceğini hiç düşünmemiştim.O günü ve ertesi günü zonklayan bir elle,ve dokunduğu yer yanan bir vaziyette geçirdik.Kesinlikle 2 kat eldiven takın.

Bu cins biberler çok tohum vermiyor,bazı biberlerin hiç tohumu çıkmıyor içi çürük gibi,bazıları ise iyi tohum verebiliyor,zaten resimlerde ikisinide göreceksiniz.

Eklenen Resimler
     
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön