Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaknus
Trabzon-Şalpazarı'nda "yılan bürüğü" dediğimiz bitki. Fındıklıklarda bolca olur. Kazara meyelerin ezilmiş hali vücudunuza dokunursa kaşıntılara ve deride yanmalara sebep olur.
|
Saponin içeriğinden ötürü bitkinin kök yumruları, tüm yeşil kısımları ve meyveleri insan için zehirli... Tüm memeli hayvanlar için de zehirli, sanırım kuşlar meyvelerini yiyebiliyor...
Aslında Karadeniz bölgesinde de körpe sürgünlerinin toplanıp yemeğinin yapıldığını okumuş ve şaşırmıştım.. Sanırım kaynatıp suyunu süzdürerek saponini çıkarıyorlar... (Aslında dünyada en çok yetiştirilen yumrulu tarım mahsullerinden olan "yam" bitkisi de aynı cinsten ve çok büyük miktarlarda yetiştirilip bazı işlemlerden geçirildikten sonra tüketiliyor.)
Bu bitki Bodrum civarında da "acıot" adıyla sebze olarak tüketiliyormuş, ama çok pahalıymış diye okudum şu linkten:
Bodrumluların Severek Tükettiği Otlar