View Single Post
Eski 15-08-2019, 08:04   #27
CornusMas
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Alıntı:
Saman sermenin tek dezavantajı fareler için korunaklı ve kışın sıcak bir ortam yaratmış oluyoruz
Ben de yoğun olarak malçlama yapıyorum. Bence de malçlama farelere uygun bir ortam oluşturuyor fakat fareler arttığından beri zirve yapan avcı populasyonu hemen fareleri kontrol altına aldı. İlk yıl fareler ektiğim bitkilere zarar veriyordu. İkinci sene bahçede kediler toplanmaya başladı. 8-10 tane farklı kedi görüyorum bahçede. Sürekli etrafta geziyor, farelere göz açtırmıyorlar. Üstelik kedilerin avlanmasını, temkinli hareketlerini, ağızlarında fareyle yavrularını çağırmalarını izlemek çok zevkli. Burada kilit nokta kedileri mama ile beslemeyip avlanmaya yönlendirmek. Sonra akşamları çatıya, baca deliklerine tüneyen baykuşlar geldi. Ardından da bir kaç yılan. Yılanlardan biraz çekinsek bile köy hayatının ayrılmaz parçası onlar. Köyde büyüdüm, şimdiye dek çok faydalarını gördüm ama tek bir zararlarını görmüşlüğüm yoktur. Bu yüzden bahçemizde avlanmalarına izin veriyor, asla rahatsız etmiyoruz.

Malç tabakasını seven bir diğer canlı ise sümüklü böcekler. Geçen yıl sayılarında adeta patlama oldu ve çiçeklerimizin hemen hepsini yediler. Şimdilik ördek ve tavuk yetiştirme şansım yok ama sümüklü böceklerin çaresi de onlar.

Yalnız, eğer bahçenizde kimyasal kullanmama taraftarıysanız tarlalardan/konvansiyonel tarım yapan üreticilerden saman almayın. Korkunç miktarlarda tarım ilacı kullanılıyor (bahar aylarında herhangi bir köye gidip gözlemlemenizi öneririm). Ben biçtiğim otları, budadığım dalları, dökülen yaprakları, yaz sonunda kuruyan çiçek ve sebzelerin gövde ve yapraklarını parçalayıp malç olarak kullanıyorum, aynı işi görüyor.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön