View Single Post
Eski 31-07-2019, 19:24   #5
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,126
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
"Kimyasal içermeyen temizlik ürünleri" ile kastedilen sanırım insana ve doğaya zararlı bileşenler içermeyen temizlik ürünleri. Organik temizlik ürünleri bu konuda başarılılar. Biz Sadosan ve Logona marka ürünleri kullanıyoruz ve memnunuz.

Ayrıca internette Erkan Şamcı'nın doğal temizlik ürünleri ile ilgili videolarına göz atabilirsiniz. Kendisinin güzel önerileri var. Videoların birinde "bulaşıklarınızın parlaması gerekmez, temiz olması gerekir" diyerek beni çok etkilemiştir Aşağıda kendisinin verdiği bir bulaşık deterjanı formülü var:

* 2 yemek kaşığı karbonat
* 2 yemek kaşığı limon tuzu
(opsiyonel: 2 yemek kaşığı boraks)

hepsi bu kadar
Karbonat tamam da, limon tuzu (sitrik asit) ile tepkimeye girer ve sodyum sitrat oluşturur. Sodyum sitratın bir temizleme gücü yok. Karbonat, pH değeri alkali seviyede olduğu için (pH>8) yağları çözme gücü vardır. Bor türevleri (boraks, borik asit) temizleme gücü olsa bile kullanılmaması gereken maddelerdir. Bor, canlılar açısında bakıldığında mikro element sınıfında yer alan bir elementtir. Yüksek dozda alınırsa zehirleme yapar. Bitkiler için faydalı dozu bir litre toprak içindeki miktarı 1mg dır. Bunu üzerine çıkıldığında bitkiler için zehirli olur. İnsanlar ve hayvanlar için zehirli miktarı hakkında bir bilgim yok, ama bor, insan için de mikro düzeyde kullanılması gereken bir elementtir. Ne var, biz çamaşır-bulaşık yıkıyoruz bitkilere vermiyoruz ya da yiyecek olarak tüketmiyoruz diyebilirsiniz. Ama deterjan kullanıldıktan sonra doğrudan doğaya atılıyor. Döner dolaşır tabağınıza gelir. Bor minerali bulunan hiç bir deterjanı kullanmayın.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön