View Single Post
Eski 30-07-2019, 09:42   #2761
cihanyildiz
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 29
Arkadaşlar tekrar merhaba;

Öğrenme sürecinde yaşadıklarımı ve çözüm yöntemlerimi paylaşarak yeni başlayanların da benim gibi sıkıntı çekmemesi için her adımı burada paylaşıyorum. Özellikle dikey sistem kullanan pek yaygın olmadığından açıkcası bilgilere ulaşmak benim için de pek kolay olmuyor.

Öncelikle yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi mikro element eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıyı giderdiğimi belirtmek ve etkisini aşağıdaki resimle göstermek istiyorum. Besin slolüsyonunu değiştirdikten sonra görüldüğü gibi yapraklar koyu yeşile dönmeye başladı.







Fakat bu sefer önümde çözmem gereken farklı bir problem vardı. Bitki köklerini file saksıya tututtrmak için kullandığım cam elyafının bazı dezavantajları oldığunu gördüm. Elyaf sürekli nemli kaldığından yoğun bir şekilde yosunlanıyordu ve yosunu gidermenin bir yolunu arıyordum. Ayrıca cam elyafı tamamen ıslak olduğundan içinde havasız kalan bitki köklerinin karararak ölmesine sebebiyet veriyordu.



Bu sebeple köklerdeki elyafları sökerek yerine cocopit eklemek istedim, fakat cocopit toprak gibi küçük taneli olduğundan su akışı esnasında file saksının delikleri arasında akacak ve depoda çamur gibi birikecekti. Bu nedenle daha iri parçalı cocopit arayışına girfiğim esnada hindistan cevizi lifi ile karşılaştım.
PetShoplarda bu ürüne Kuş Yuva Kılı diyorlar ama aslında tam olarak hindistan cevizi lifi. Lifli yapısı sayesinde file saksıda tutunacaktı. Internet üzerinde 500gr mını 13TL ye aldım ve 40 tane fideye fazla fazla yetti ve arttı.



Böylelikle cam elyafın birçok yan etkisinden kurtulmuş oldum. Sonuçların olumlu olacağını düşünüyorum ve gelişmelerden sizleri haberdar edeceğim.



cihanyildiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön