Konu: Siyah incir
View Single Post
Eski 26-07-2019, 10:54   #287
overseas
Yeni Üye
 
overseas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Lightbulb

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi keçiboynuzu Mesajı Göster
Antalyadaki bahçeme bursa siyahı diktim sizce olur mu. İnternette bu cinsin sadece bursada yetiştirildiği yazıyor
Muğla/Seydikemer'de, 8 dönüm'de, 3 senelik bursa siyahı kapama bahçemiz var, 60 rakımda, Babadağ'ın hemen arkasındayız. Daha önceki gönderilerimde de bahsetmiştim, hem fidan kaynaklı kayıplar yaşadım, hemde şekil budamalarını yapmadığım için, ağaçlar dikine gidiyor, yanlara taçlanmıyordu.

Geçtiğimiz ilkbaharda, tüm fidanları (büyük olanlarda dahil) 60-80 cm den budadım. İlk başta, üç sıra halinde, 10m x 10m olarak 60 adet dikim yapmıştım. Bu senede aynı sırada aralara, 60 adet fidan daha ekleyerek, fidan sıra üzeri 5 metre, sıra araları 10 metre olacak biçimde, fidan sayısını 120'ye çıkarttım.

Evet, tür Bursa'nın iklim koşullarına mükemmel uyum sağlamış bir tür ancak, Akdeniz bölgesine yakın bölgelerde de artık yetiştiriciliği yapılmaya başlandı. Aydın/Buharkent bölgesinde kurulmuş olan bahçelerde yetiştirilen meyveler, şuan yurt dışına ihraç edililiyor. Akdeniz bölgesi, incirin turfanda getirisi açısından önemli bir bölge. Aydın bölgesel olarak, Bursa'dan 15-20 gün önce hasat olgunluğuna erişmekte, Seydikemer bölgesinde benim dışında bilindik, 5 dönümlük bir bahçe var, verimi gayet iyi. Bunların dışında, Dalaman bölgesinde siyah incir yetiştiriciliğinin yapıldığına dair duyumlar aldım ancak, gidip görebilme fırsatım olmadı.

Kısacası, sulama ve bakımı aksatmazsanız, bölgede incir yetiştiriciliğine elverişli iklim koşullarına sahipse, yatırım anlamında alınabiliecek bir risk bu. Ben araştırırken, benim bulunduğum bölgede yetiştiricilik yapan ve bölgede 10 yaş üstü bursa siyahı ağaçlarını kendime referans aldım.

Bahçenin ve fidanların 3 yıllık, 2 yıllık ve bu sene dikmiş olduğum görselleri aşağıda yolluyorum. Ayrıca, konuyla ilgili yapılmış olan birkaç video linki iletiyorum, hem size hem konuyla ilgili diğer arkadaşlara yardımcı olsun;

-

Eklenen Resimler
    
overseas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön