View Single Post
Eski 25-07-2019, 11:04   #46
Mesut Temiz
Moderatör
 
Mesut Temiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 1,123
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensclate Mesajı Göster
Merhaba,

Gayet sağlıklı olan kaktüsümün gövdesinde bir sararma meydana geldi, sanki zamanla büyüyor gibi de, sorun nedir, yardımcı olabilir misiniz ?
Sararmadan kastınız uzun gövdenin üzerinde oluşan beyazlaşma (ki bir kabuk şeklinde olduğunu tahmin ediyorum, eğer yumuşak bir oluşumsa önce sert bir fırça yardımıyla fiziksel olarak temizlemenizi öneririm) ise, fiziksel zedelenme ya da mantar hastalığı nedeniyle oluşmuş olabilir... İyi güneş göreceği bir yerde tutulursa mantar barınamaz, ya da isterseniz tedbir amacıyla tarım ürünleri satan bir yerden mantar için ilaç alıp püskürtebilirsiniz... O ilaçlar kadar etkili olduğunu düşünmemekle birlikte, eğer ilaç bulamazsanız 1 litre suda 500'lük aspirini eritip bitkinin üzerine fısfısla iyice püskürtebilirsiniz... Aspirin uygulamasını birkaç günde bir tekrarlayarak birkaç kez yapın. Kendi adıma konuşacak olursam, kaktüslerimde hiç mantar ilacı kullanmadım ve hiçbirini o nedenle kaybetmedim... Çok güneş aldıklarında mantar gelişemediğini gördüm...

O yara dokusu sert bir kabuk şeklindeyse artık o şekilde kalacaktır.. Ama bitki büyüdükçe aşağılarda ve göreceli olarak küçük kalacağından dikkat çekmeyecektir.. Bir de, kaktüsünüz yıllanıp büyüdükçe zaten en alttan ağaç kabuğu şeklinde kahverengi bir doku oluşmaya başlayacaktır..

Not: İlaç ya da aspirinli suyu püskürtürken güneşin bitkinin üzerine vurmadığı saatleri, örneğin akşam saatlerini tercih ederseniz iyi olur, çünkü bitki üzerindeki damlacıklar mercek işlevi görüp küçük güneş yanıklarına yol açar..

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön