View Single Post
Eski 11-07-2019, 00:24   #495
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonjour40 Mesajı Göster
Sayın Muda, problem sizde galiba

olasılık 1 :

Yumruları buyuk ihtimalle derine gömüyorsunuz. Lutfen benin daha onceden yazdığım şu yazıyı İris / Süsen okuyun.

Olasılık 2 :

Ektiğiniz yer yeteri kadar günes almıyor

Olasılık 3
Ektiğiniz yerde kışın su duruyor. Bu sebeple de yumrular çürüyor.

Bence ilk olasılığın ihtimali çok yüksek. İris ekiminde, derine ekme hatası hep yapılır. İrisler de kendi kendilerine ancak birkaç sende yukarıya atabilirler

Selamlarımla
Sn. bonjour40;

İlginiz için teşekkür ederim. Her üç olasılık da benim yer açısından pek mümkün görünmüyor.

Benim yerimin rakımı 1.300 metre civarı en yüksek yeri 1.247 metre civarı ise en alçak yeri. Dağlık bir alan. Önceden yapılan ve sonradan benim yaptırdığım çeşitli setler mevcut.

İrisler ilk geldiklerinde genellikle tek kök oluyorlar. Daha topluca gelenler veya saksılı olarak gelenlerde çok fazla sıkıntı olmuyor. Yerli olanlar büyüdükten sonra yol kenarına diktim. Önceleri biraz bocalasalar da şimdi rahat çiçek açıyorlar. Gelecek yıl daha iyi olurlar.

Yumruları derine gömmüyorum.

Ektiğiniz yer yeteri kadar günes alıyor. Sabah güneşi ile başlayıp saat 15.30 civarına kadar tam güneş altında. Daha sonraları ise dağın gölgesi vuruyor.

Ektiğim yerde yaz kış su durmuyor. Rakım farkı olması toprağın ise çok fazla geçirgen kumlu ve su tutmuyor olması nedeni ile su tutmaz. Bir hafta yağmur yağsa yağmur dindikten sonra iki saat sonra girseniz hiç bir çamur ayağınıza yapışmaz. Sonradan kamyonlarla döktürdüğüm toprak hariç. Benim sıkıntım toprağın nerede ise hiç su tutmaması. Sanki mazgala dökülüyormuş gibi suyun süzülüp gitmesi. Rüzgar ile de toprağın kuruması.

Gelen rizomları farklı yerlere dikmeye çalıştım. Yukarıda su tutan toprağa diksem belki daha iyi olabilirdi. Ancak o daha büyük bir risk. Fırsat bulabilirsem kökleri bulundukları yerden ayırıp her iki toprağın karışımına dikmek en doğrusu. Zaman zaman su versem de çok fazla su tutmayan toprak yüzünden bitki yeteri kadar büyüyemiyor. Ancak bir kere büyüdükten sonra da daha dayanıklı oluyor.
Benim elle tozlaştırdığım iris tohumları şu anda iyi durumdalar. Arada su vermesem onlar da büyüyemeyecekler. Bakalım tohum tutmuşlar ise büyütebilirsem nasıl çiçek verecekler merakla bekliyorum. Biraz geriden de olsa tohumdan iris yetiştirmeye de çalışıyorum. Umarım sizinkiler de güzel olurlar.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön