View Single Post
Eski 09-07-2019, 23:39   #5
MasifEv
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-04-2019
Şehir: ankara
Mesajlar: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 Mesajı Göster
Merhaba hocam;
Daha önce başka bir konuda da sordum ama bizim durumumuz da aynı. 8 dönüm arsaya 67 m2 ev yaptırmak istiyoruz. Arazi tarım arazisi ama üzerinde kavak ağaçları var. İhtiyar heyetinden onay almak gerekiyormuş, yine de belediyeye başvurmak gerekir mi acaba? Bir de 50m2 demişsiniz. İmarsız alanlar mevzuatında %5'i kadar diyor. Bizim arazimiz için 400m2 oluyor bu ama 250m2yi geçmemesi gerekiyor inşaat alanının. Bizim düşündüğümüz bunun çok altında zaten. Açıkcası kime danışacağımızı şaşırdık. Herkes farklı bir fikir veriyor. Bu şekilde bir sorun çıkacağını öngöremedik maalesef arsayı almadan önce bilgisizlikten dolayı.
Bu konuda ciddi bir bilgi karmaşası var ki yer yer biz de yanlış bilgilendirilmişiz ve malesef bilgilendirmişiz, ben de son bir kaç gündür ilgili yönetmeliğe göz gezdiriyorum , sayın Feijoa da belirtmiş;
Özetle:

Kaçak olmayan yapı yapmanın ilk şartı kadastral yola cepheniz olması

Minimum ev yapılabilir imarsız arsa eğer köy içerisinde değilse 5000m2+Yapılacak ev boyutu

Köy içerisinde yapılan evlerde nufusa orada kayıtlı olanların süreci daha sıkıntısız , nufusu başka yerde olanların süreci daha resmi ve zorlu.

Bunun istisnası tek durum var;
Gecici yapı ruhsatıyla yapı yapmak

Geçici yapı ruhsatında 10 yıl sonra ben bu evi yıkarım veya kaldırırım diyorsunuz, şartları daha belirsiz olmak kaydıyla , bölgeye imar planı gelene kadar ruhsatınız uzuyor,

sonrasında bunun bir takip mekanizması var mı bu da belirsiz, bırakın kendi tapulu mulkünü hazine arazilerine bile ev yapanlara bir miktar yıl sonra kazanılmış hak gözüyle bakılıp geçmişte tapu dağıtıldıgı günümüzde de ufak bir bedelle üst kullanım hakları verildiği düşünülürse kolay kolay geçici ruhsat ile bir sıkıntı yaşanmaması muhtemel

Bu durumdan çıkartılabilecek bir kaç sonuç var ;
1) 5000 m2 den ufak arazileri %5ine ruhsatlı ev yaparsınız diye satanlar insanları kandırıyor ki bu çok yaygın bir durum.

2)Güncel yönetmelik halihazırdaki realiteye hiç uygun değil, 5000m2 altı arazi olmaz diyor ama ülke 5000m2 altı arazilerle dolu ve bunların daha büyük araziler haline getirilmesi bireyin çabasına bırakılmış ki çoğu yerde bunu başarmak imkansız.

3)Son olarak bizim kendi deneyimlerimiz bazı bölgelerde subasman, beton inşaat yapamamış veya geçmişte bu konuda sıkıntı yaşamış kişilerin bizim ahşap taşıma sistemi dediğimiz temelsiz evleri arsalarına yerleştirdiklerinde her ne kadar bu mevzuat yönünden çoğu yer için durum aynıysa da uygulamada kendilerine bir avantaj sağladıgı yönünde.Aynı durum konteynerlar için de geçerli.

MasifEv Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön