View Single Post
Eski 30-06-2019, 15:34   #296
areaa.
Yeni Üye
 
areaa.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-06-2019
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 3
Post

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Öncelikle şunu bilmenizde fayda var: Doku kültürü amatörce uğraşanlar için iyidir, eğlendiricidir. Profesyonel aşamaya geçtiğinizde, sürekli bitki dikimi ortam hazırlığı insanının motivasyonunu kırar, dikim performansınız giderek düşer. Ben şansımı deneyeceğim diyorsanız;

1. Steril çalışma kabininizi (HEPA filtreli kabin) kendiniz yapın. Satın almak 2017 Haziran ayı fiyatıyla 30000TL. Oysa, Ulpatek firmasından 53 Euro'ya alabileceğiniz bir HEPA filtre ve bu filtreye ön filitre olarak yerleştireceğiniz kaba filtre + salyangoz fan işinizi görür. doku kültürü, orkideler için besiyeri hazırlamak
Kabin malzemesi olarak pleksiglas, lamine edilmiş ahşap veya cam kullanabilirsiniz.
2. Otoklav, sanayide 316L kalitede paslanmaz çelikten yaptırabilirsiniz. Veya, endüstriyel tip düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Ancak, tencereyi modifiye etmeniz gerekiyor. Sıcaklığın 121 °C'ye çıkartmak için ya elektronik bir sistem almanız veya emniyet çalışma ventilini çıkartıp yerine ikinci bir emniyet ventili takmanız gerekiyor.
3. Süs bitkileriyle başlamayın. Evet, özellikle afrika menekşesi, kalanchoe oldukça kolay yetişir, ama satabilme şansınız oldukça az. Bu nedenle, meyve anacı üretin. Meyve anacında da rakipleriniz olduğu için oldukça zorlanacaksınız. Akvaryum bitkisi olabilir (eskiden çalıştığım laboratuvarın ilk satışı akvaryum bitkisi olmuştu anubias türleri veya cyriptocoryne türleri) veya botanik tür orkide üretebilirsiniz. Botanik tür orkideleri çiçeklendirmeden satabilmeniz biraz zor, bitkileri tanıtmanız gerekiyor. Phalaenopsis bile doku kültüründen çıkarıldıktan 15 ay sonra çiçeklenme aşamasına geliyor. Mücevher orkide denilen bir orkide gurubu var. Bildiğiniz yaprak güzelinin orkide versiyonları. Bundan yetiştirebilirsiniz, üstelik çiçeklendirme zorunluluğunuzda yok.

Kolay gelsin....
verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Benim laboratuvarım hali hazırda kurulu aslında. kabin, otoklav, ph metre, hassas terazi gibi cihazlarım mevcut. ben çalışacak bitkiler konusunda kararsızlıklar yaşıyorum . bir kaç bitki denedim ama satışlarda sıkıntılar yaşadım. Anaç bitkiler üzerinde çalışmalara başladım süs bitkileri düşünüyordum ama dedikleriniz çok mantıklı. akvaryum bitkilerinde de çalıştım ama çok fazla kontaminasyon yaşadım. çalışmalarımı tekrarlayacağım inşallah.

areaa. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön