View Single Post
Eski 17-06-2019, 20:02   #307
efeler09
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Aydın
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burhan ak Mesajı Göster
arkadaşlar ekşikaranın tohumdan çoğalabildiğinden eminmisiniz???

Benim 100 yaş üstü dev gibi 3-4 ağaç, 30-100 arasında da 3-5 ağaç görmüşlüğüm var.
Bu ağaçların altında sağında, solunda oyalandım. Bazılarını da yıllar itibariyle ziyaret ettim. Bu ağaçların hiçbirinin altında, sağında solunda, ötesinde berisinde çekirdekten çıkmış fidanlar, filizler görmedim.

Normal dutlarda gördüm ama ekşşi karalarda görmedim.

Sadece ağaçların köklerinden filizlenmiş sürgünlerin olduğunu gördüm. Eğimli arazilerde bulunan karadutlardan bazılarının köklerinin bir kısmı açığa çıkmışsa sürgünleri de bu tip ağaçlardan gördüm.
Bir parça kökle birlikte ağacın gövdesinden koparıp köklendirmeye çalıştığım sürgünler bu tip ağaçlardadır.

Doğrusu ben çekirdekten birebir ekşikara fidanı üretilebileceğini sanmıyorum.
sayın burhan ak;
açıkçası bu konuyu araştırdığımda net bir bilgi veren kimse olmadı. benim tohum aldığım ağaç da yaklaşık 80-100 yıl arasında. biraz da deneme amaçlı diktik denilebilir. bence tohum alınan ağaç aşı değilse çekirdekten çıkan da ekşi kara olması gerekir gibi geliyor. umarım bi kaç seneye sonra net bir bilgi elde ederiz tek endişem çekirdek aldığım dutun aşılı olup olmadığı belli değil. yaşlı bi ağaç ama bilemiyoruz zamanında nasıl yetişti. dediğiniz gibi benim aldığım ağacın etrafında başka ekşi kara yok. artık bu sene geçti ama seneye daha dikkatli olarak çelikten yetiştirmeyi deneyeceğiz. havai köklendirme de düşünüyoruz.

efeler09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön