View Single Post
Eski 17-06-2019, 12:53   #305
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Ekşi kara dut zor büyüyen zor tutan ancak yerini sevdikten sonra çok uzun süre yaşayabilen bir ağaç.

Benim kaç yıl önce dikmiş olduğum karadut çekirdeklerinden bir kısmı büyüdü. Bu yıl bir arkadaşa birkaç tanesini göndererek kalanını tek olarak poşetledim. İç kısımda kaldıkları için uzamış ve cılız bir durumdalar. Tek saksıda olan kısmi güneş aldığı için oldukça iyi büyümüş durumda. Dış ortama alıp büyütebilirsem aşı yapacağım. Aşı uyuşmazlığı olmasını önleyeceğim bu şekilde.

Karadutlar alttaki anaca, aldığı suya, güneşe ve besine göre dut verimi ve büyüklüğü etkileniyor.

Ekşi karadut da aynı şekilde birebir aynı dut verebileceğini zannetmiyorum. Daha küçük ekşi karadut verebilir.

Bizim burada merkezde eski evlerin orada 8-10 tane anıt ağaç sayılabilecek ağaçlar birer birer yokedilmiş. Halen bir kısmı duruyormuş. Ancak ben ulaşamadım henüz.

Ekşi karadut tohumdan veya fide köklendirilerek dikildiği zaman uzun yıllar boyunca çoğunlukla malesef büyümüyor. En iyi yöntem daldırma ya da ağaç üzerinde havai köklendirme.

Bir tanıdığımın yan taraftaki beyaz dut ağacından çimlerin sulanması nedeni ile çıkan beyaz dutlara yapılan ekşi karadut aşıları nerede ise tamamı tutmuş durumda. Ancak yapan kişinin bu konuda uzman olduğunu söylemeliyim.

Aynı kişiyi benim oraya dağdaki yere götürdüğümde iki kez yapmış olduğu aşılar nedense tutmadı. Komşumun orada daha önce çekirdekten dikmiş oldukları dutlara birer tane toplamda 4 adet aşının tamamı tuttu. Geçtiğimiz yıl hepsi sürgün verdi. Çok güzel oldular. Komşumun dutları başka yere taşımak istediğini öğrenince sonbaharda birlikte en kuvvetli olan dutu bırakıp diğer üçünü çıkardık. Bir tanesi aynı kökten çift sürgün vermiş her iki aşı da tutmuş. Ben aldığımız aşı kalemleri dedemin karadutun dan olduğu için bir tanesini daha önce istemiştim. çift aşılıyı kökü az çıkmasına rağmen aldım. Bahçemde en iyi yere diktim. Ancak aşılardan bir tanesi yapraklandı. Diğeri yapraklanmadı. Yapraklananın üzerinde dutu var. Komşumda kalan ise kökleri iyi bir yere rastladığı için sanırım yaşına göre çok büyümüş ve dutları var. Son olanı su alabileceği iyi bir yere dikilmesini istememe rağmen maalesef altı kist su tutmayan bir yere diktiler. Yandan yabaniler çıkmış. Üstü birkaç yaprak açmasına rağmen kötü durumda idi. Bakalım yabanileri temizleyip su vereceklerini söylediler. Umarım o da büyür.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön