View Single Post
Eski 13-06-2019, 11:30   #382
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arzuomur Mesajı Göster
ben de yaklaşık 3 ay önce bonsai tohumu diye arkadaşımdan hediye aldım . çıkarmı çıkmazmı diye tüm tohumları (15 civarı) bir dondurma kabına diktim. evet 2 tanesi birbirine çok yakın olarak yaklaşık 10-15 cm oldu ve civarında diğer tohumlarda toprağı harekete geçirdi patlamalar var. bu fidanları birbirinden nasıl ayırabilirim . hepsi çıkacak sanırım

Merhabalar, aramıza hoşgeldiniz.

Bonsai sanatına tohumdan başlamak seçilebilecek en uzun ve zorlu yöntemdir, öncelikle bunu bilmeniz gerekiyor.

Bonsai tohumu diye birşey de aslında yoktur, ektiğiniz tohumlar sıradan ağaç tohumları, eğer uzun yıllar emek verip onları yetiştirir, gerekli teknikleri uygularsanız bonsai olabilirler, sadece yetiştirirseniz ağaç olurlar.

Filizlenen tohumları ayırmanızın tek yolu toprak bütünlüğüne müdahale ederek kökleri birbirlerinden ayrıştırmak ve ayrı saksılara dikmektir. Bu tabi biraz riskli bir işlem. Toprağı dağıttığınızda kökler açığa çıkacak ve zarar görmeye müsait durumda kalacaklar. Minimum hasarla yeni saksılarına alırsanız sorun yaşamadan büyümeye devam edebilirler.

Bir diğer seçenek şu an olduğu gibi bırakmaktır. Bu durumda birbirine çok yakın bol miktarda fidanınız olacak. Fakat bunun avantajları da vardır;

1 - Bu aşamada risk almamış olursunuz.

2 - İlk yılki gelişim sürecinde bazı kayıplar olabilir, en güçlüler yaşamaya devam edeceklerdir. Bu süreci görmüş olursunuz.

3 - Eğer tür özellikleri kaynaşmaya uygunsa ileride gövdelerini kaynaştırarak tek ve olgun bir ağaç görünümüne daha hızlı ulaşabilirsiniz.

4 - Çoklu gövde ya da orman tarzı stillerinden birine yönelebilirsiniz.


Keyifli çalışmalar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön