View Single Post
Eski 13-06-2019, 03:01   #5895
vosvos17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-05-2012
Şehir: ÇANAKKALE /BİGA
Mesajlar: 219
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Feijoa Mesajı Göster
Sayın vosvos 17...daha önceden yazacaktım ama es geçtim...görüp anlamanız daha iyi olacaktı...Pikan yetiştiriciliğinde de,klasik cevizde de aşırı verim istenen bir şey değil..detaya girmeyecem...çok uzun mevzu...artı dallanmaları 1.50 hatta 2 metrelerden yapmanız lazım...yerlere sürtmeleri eğilmeleri zaten 1-1.20 noktalarından dallanmaya bırakılmalarından ve dal gücüne karşın aşırı tutumdan...artı pedro iç kurtlara dayanıksız...chandler ve fernor çok daha dayanıklı...bizim burdaki tecrübemiz...biz pedroyu pek tercih etmiyoruz...pedroyu ancak 4-3 ya da 4-4 ileride kesim ve çıkarım yapılacak bahçelere ilk yıllar urun alınması için tavsiye ederim..bir de sahil şeridine...aşırı verimli pedro ilerde iç doldurmama ve düzenli seyreltme derdini beraberinde getirecek..ne kadar gübre kullansanız da....zorunlu budamalar olacak...ağacı kontrol altında verim kontrol altında tutmak için...
Artı salkım ceviz işi makbul ve muteber değil...yan dallarda istenen 2-3 em fazla 4-5 er ceviz olması...ki;chandler ve fernor buna uygun...ister aynı tür devam edin.ister bu faktörleri göz önünde bulundurarak değişim yapın ya da tedbir alın.kolay gelsin.
Öncelikle Pedro çeşidinin diğer çeşitlerden farklı olarak dikine değilde daha yere yatkın bir gelişim gösteren bir çeşit olduğunu söylemem gerekiyor.
Pedro nun iç kurdu ve ve iç dolduramama gibi sorunu olduğuna katılmıyorum .Geçen yıl düzenli ilaçlama ve gübrelemeyle 300kg cevizde 10 tane kurtlu cevize rastlamadım.
Kaldıki bu kadar ceviz tek tek elden geçirildi.
İç doldurmaya gelince bu çesitte randıman % 47 olarak kaynaklara geçmiş.
Benim numunelerimde bu oranlar % 46.96 gibi çıktılar.
Yani orada da bir sorun yok.
Şimdi malumunuz ceviz fiyatı iyi bir ürün.Ve artan masraflar karşısında maliyeti kurtarmak için kapasitesini her yıl arttırmak zorundasınız.
Benim canımı sıkan sadece ağaçların forumlarının bozulması.
Yoksa meyve boyu küçük olmuş sorun teşkil etmiyor.
30 olmaz 25 ten satarsınız olur biter.
Kilo dan fazla alacağınız için her şekilde açığını kapatır.Yani bu meyve de zayii olan sadece kabuğu onu da soba tutuşturmak için bile kullanabilirsiniz.

En mantıklısı alt dalları alıp 1.5 m den aşağıda hiç bir dal bırakmamak.

Ya da her sene birer ikişer fazlaca verimi etkilemeden Chadler gibi bir çeside geçmek.
Kararsızım şimdilik. Ürünü hasat edinceye kadar zamanım var.
Düşünmeye ve en doğrusuna karar vermek için acele etmemize gerekte yok.
Nasip artık...


Düzenleyen vosvos17 : 13-06-2019 saat 04:26
vosvos17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön