Kirazda sert budama sonrası kesilen yerler macun,su tut gibi kapatıcı maddelerle işlem görmezse ağaç kuruyabilir...kiraza sert budama yapılmaz,yaşlı ağaçlara yıllandırarak kademeli budama yapılır. her yıl,2 -3 metre kalın dalları kısaltarak mesela...
Kalan kirazların açma,çiçeklenme zamanlarına dikkat edin...aynı dönemse açımları,muhtemelen aynı türler olabilir...Bir de bunları tecrübe etmeden yanına bir kiraz dikeyim demeyin...önce bilmek lazım...yine benzer bir tür dikip tozlamada sıkıntı yaşayabilirsiniz...Ayrıca sert budama sonrası 1-2 yıl pek meyve gözü olmaz zaten,eğer bıraklımamışsa önceki dallardan....
Ve son olarak,özellikle Napolyon türü meyve tutumda ve toz alımda nazlıdır biraz,havadan sudan çok etkilenir...mevsimler epey değiştiği için daha belirgin sıkıntılar büyük bahçelerde de var...Yeriniz varsa 1 adet regina,1 adet kordia,1 adet sweetheart,1 adet scheineder northwunder(alman ihracat kirazı)1 adet de starksgold(beyaz kiraz) alabilirsiniz..ya da bunlardan bir kaçını alabilirsiniz
|