View Single Post
Eski 25-05-2019, 09:23   #8
Fatih_Soydemir
Ağaç Dostu
 
Fatih_Soydemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2016
Şehir: antalya
Mesajlar: 545
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dobipa Mesajı Göster
Bu konuyu aslında bende uzun süredir düşünüyorum.
Solucan tesislerinde yoğun miktarda büyükbaş çiftlik gübresi kullanılıyor. Bunlarda genellikle kapalı çiftliklerde ticari yemle beslenen hayvanlar.

Kendi büyükbaş hayvanı olup, yazın dışarıda gezdirerek otlatan ve kışında kendi mahsülleriyle beslenen büyükbaşlar ve bunların gübreleri bence altın değerinde. Bunların gübrelerinden oluşacak solucan gübreside altın değerinde olabilir ama piyasada varmı bilmiyorum.

2 senedir bende sıvı/katı solucan gübresi kullanıyorum ama sizinle aynı kaygılar sebebiyle bırakmayı düşünüyorum.

Yanmış gezen büyükbaş gübresi düşünüyorum. Ama kendi köyümüzde bile bulamıyoruz herkesin gübresi kendine lazım.

Birde Sn Fatih Soydemir in tavsiyesiyle yarasa gübresini deneyebilirim. Acaba katımı sıvımı kullandınız ve hangi markayı tercih ettiniz bilgi verirmisiniz.
Yarasa gübresini üreten ve satan 2 firma var Türkiyede. Bunun dışında ek bilgi Sıvı Yarasa gübresini elde etmek çok basit bir işlem. Ben kendim ihtiyaç duyduğumda 1 su bardağı ile toplam 6 lt civarı sıvı gübre elde edebiliyorum. bunu uygularken seyreltmek gerektiğinide düşünürsek tasarrufunu siz hesaplayın derim. Tek gereken kaynayan su ve ve toz gübrenin en az 5 dakika boyunca kaynatılıp karıştırılması. Kaynama esnasında çok fazla köpürdüğü için kabın bayağı bir derin olmasında büyük fayda var. Toz gübrenin avantajı sıvıya göre farklı. Doğal döngü reaksiyon ve toprak için gerekli canlı organizma, mikropları barındırdığı için faydası daha farklı bahçe ortamında. 2 yıl düzgün kullanımı sonrası toprak bildiğimiz helva gibi dökülüyor. Toprağı çok iyi ıslah ediyor. ben saksılarımda kullanıyorum domates, biber, Mum çiçeği, Armut ağacı, çok çeşitli kaktüs gurupları her alanda kullanıyorum desem yeridir. O hep önerilen kimyasal bakır demir kalsiyum fosfor vb hiç bir maddeye gerek kalmıyor toz uygulama sonrası. Toz gübrenin toprağa tamamen nüfuz etmesi 20 gün civarı bir süreyi buluyor bitkinin farklılığı bu 20 günlük süreçten sonra çıkıyor. Henüz kesin tanı koyamadığım çalışmalarım mevcut Yarasa gübresi ile ilgili başarılı sonuçlar çıkarsa paylaşacağım ayrıca.

Firma kısmına gelecek olursak Turkuvaz gübre ve Agro bat var. bu 2 firma dışında ürettiğini iddia eden firmalarda var ama Solucan gübresinde yaptıklarından sonra bu yarasa işinide bozmak için geldikleri bariz.

Fatih_Soydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön