Konu: Malta eriği
View Single Post
Eski 25-05-2019, 01:06   #33
selection
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-05-2019
Şehir: Adana
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Malta eriği Mesajı Göster
Kurye de çalışıyordum, geçen ağustos ayında dikkatimi çekti, Ankara merkezinde, bir yenidünya ağacı gördüm, muhteşem meyveleri vardı, yalan yok sırf merak için çaktırmadan bir tane kopardım yedim, çekirdeğini sakladım sağ olsun eşim kaybetmiş.

İnanın soğuk iklime adapte olmuş meyveler, daha lezzetli vede şeker oranı yüksek oluyor.

http://www.google.co.uk/maps/place/Z...9!4d32.8648144
[21-04-19 Cumartesi] Aynı sokağa yolum düştü, bu yıl Ankara da yoğun kış oldu, acaba bu kara kış dan sonra, tekrar yine her şey yolunda mı diye yakından baktığımda, ağaçta alabildiğine bol meyveler dikkatimi çekti.

Sanırım yenidünya tropikal bir bitki, Ankara soğuğunu bilen bilir, buna rağmen malta eriği gayet mutlu görünüyordu.

Çok gezdiğim için, malta eriğini Ankara da bir çok yerde gördüm, fakat meyve veren ve bu denli bol ve lezzetli iri meyvesi bulunan tek ağaç olduğunu söyleyebilirim. Önemli bir şey daha var ki, çekirdeğinden çok kolay yetişen bir bitkidir, eğer kısmet olursa bu yaz o ağacın çekirdeklerinden alacağım.

Bence çekirdekleri çok kıymetli, artık o bir karasal iklim özelliği kazanmış farklı bir yeni dünya türü, karasal iklimde çoğaltılabilir ve bunun için çekirdekler özenle korunmalı, acaba o çevrede oturanlar bunun gerçekten bilincindeler mi bunu çok merak ediyorum...

Hep merak ederim, o artık soğuk iklim bitkisi olma özelliği kazanmıştır, peki tekrar bu ağacın çekirdeğini sıcak bir iklime eksek orada aynı şekilde yetişecek mi?
Açık konuşacağım , iç anadolunun serin bölgelerinde malta eriği ağacı yetişebiliyor bu yeni bir bilgi değildir , asıl mesele şu ki , ağaç asla meyve vermez. Bu bilgide , ya bir eksik , veyahutta yalan var. Kanıtlanmamış hiç bir anlatıma itibar etmem , itibar edenleri de sevmem. Çünkü yenidünya ağacı , narenciyenin tolere edebileceği iklim kuşaklarıyla hemen hemene aynı bölgelerde ancak meyve verebilmektedir.

selection Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön