Dünyada en fazla üretilen ve tüketilen hububat çeşidi buğdaydır.Ülkemiz açısından incelendiğinde ekili arazi,üretim miktarı,ekonomik değer ve gerekse toplumumuzun beslenmesinde başta gelen ekmek ,biskivü,makarna ,bulgur ve tarhana gibi çeşitli üğrünlerin ana ham maddesidir.Rize ilimiz dışında tüm illerimizde üretilmektedir.Verimi,iklim-toprak koşulları-uygulanan tarım tekniği ile iyi nitelikte tohum kullanmaya bağlı olarak değişir.Hububatlar içerisinde buğdayın başta gelme sebebleri şunlardır:
-Çeşitli iklim ve toprak koşullarına uyum sağladığından üretim alanı geniştir.
-Verimi yüksek,tarımı kolaydır.
-Besin değeri yüksektir.
-Yan ürünleri hayvan yemi olarak kullanılır.
-Buğdaydan başka hiçbir hububat çeşidindeki protein ÖZ oluşturmaz.
|