View Single Post
Eski 16-05-2019, 15:02   #84
Eyong
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
Sitenin genelinden ve bu başlıktan oldukça faydalandım, hayatımda ilk defa bu sene Mart ayında tohumdan ekim yaptım.

Hıyar, domates ve biber ektim. Tohumların bir kısmını geceden ıslatıp bir kısmını olduğu gibi ektim, tabi ki denemek ve tecrübe edinmek için. Geceden ıslattıklarım daha hızlı çimlendi.

Çimlenene kadar viyollerin üzeri streç kaplı şekilde sakladım, streç örtmeden önce torf toprağına bir iki fıs su püskürtüp öyle kapattım.

Bir kısım viyolü ev sıcaklığında büyüttüm, bir kısımı da iş yerimde civciv büyütme kafesimde 16 saat ışık altında ve 20 derece sabit sıcaklıkta büyüttüm.

Her bir viyole denemek için, belirli sıralara günde 1-2 ve 3 fıs su verdim, günde bir fıs (püskürtme) su verdiğim sıradaki tohumlar çimlendi ama kısa sürede öldüler. Devamında genelde günde 2 fıs ama toprak durumuna göre 3 fıs sulayarak yaprakların çıkımına kadar bu şekilde devam ettim.

Şu an yaklaşık 8 hafta oldular, hıyarlar çiçeklenmeye başladı bile, havalar da sanırım toprağa ekim için uygun. Bugün yarın toprağa geçiş yapacağım.

Fakat fidelerimde bazılarının gelişimi çok iyiyken bazıları bodur kaldı, hıyarlar zaten en erken çimlenen ve en hızlı büyüyenler. Ama domateslerin hepsi aynı boy ve gelişmişlikte değil. Biberler domatese ve hıyara göre oldukça küçükler hala, belki de böyle olması gerekiyordur bilmiyorum, tecrübem yok.

Aynı anda ekilen aynı tohumların fidelerinde bazılarının bodur kalmasını anlayamadım, bir kaç da fotoğraf ekleyelim;


Eyong Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön