Zevkle sevgili Dutlubahçe
SÜRK
Malzemeler :
2 kilo tuzsuz taze çökelek (ev yapımı)
1 çay bardağı çörek otu
1 çay bardağı susam
1 yemek kaşığı karabiber
1 çay bardağından 2 parmak eksik çekilmiş kişniş
1/2 çay bardağı çekilmiş rezene
4 yemek kaşığı kuru kekik
2 yemek kaşığı dolusu kimyon
5 adet dövülmüş sarımsak
4-5 yemek kaşığı az tuzlu biber salçası(tuzu fazlaysa çökeleğe tuz koymayın)
1,5-2 yemek kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı :
Çökeleği derince bir kaba alıp, kalan tüm malzemeyi de katarak minimum yarım saat yoğurup macun kıvamında bir karışım elde ederiz. 1 gece dolapta karışımın özdeşleşmesini bekler, ertesi gün ellerimizi hafif yağlayarak pinpon topu büyüklüğünde parçalar alıp poğaça gibi yuvarlak şekil veririz (burada bir püf noktası var, yaptığımız topların üzerinde çatlaklar olmamalı!). Sonra bu peynir toplarını boyasız saman kağıdı üzerine dizer (hergün kağıtlarını değiştirerek) kurumaya bırakırız. Ortalama beş gün sonra kuruyan peynir toplarını, isterseniz deep freezede saklayabilir, isterseniz de bir kavanoza doldurup üzerini zeytinyağı ile doldurarak muhafaza edebilirsiniz. Hatay’lılar genel olarak bu peynir toplarını kuruttuktan sonra tek tek saman kağıda sarar, bir kavanoza yerleştirip kapağını kapatır ve küflenmeye (olgunlaşmaya) bırakır. Bu da ayrı bir lezzettir, çok severim. Yalnız çok keskin kokar, yoğun aromalı olur bilginize...
Gelelim zahter salamurası tarifine...
ZAHTER SALAMURASI
Malzemeler :
2 kg taze zahter
2 yemek kaşığı salamura tuzu
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı :
Ayıklanıp temizlenmiş zahter derince bir kabın içine alınır ve tuzu, yağı eklenip beş dakika yoğurulur. Karışım kavanozlara doldurulup, üstünü örtecek kadar zeytinyağı eklenerek, gölge biryere kaldırılır. Zahterler altın sarısı renk aldığında artık olmuş demektir (ortalama onbeş gün).
Afiyet olsun ☺