View Single Post
Eski 25-04-2019, 16:29   #30
Murat Durak
Yeni Üye
 
Murat Durak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Konunun bir yönü daha var.
Birçok üretici ile paylaşılan tohumların sağlıklı olarak çoğaltıldığından nasıl emin olabiliriz ?
Örneğin domates 25 m içinde yer alan diğer domates türleri ile tozlaşabiliyor ise ve çevrede farklı türler varsa, alınacak tohumlar aslından farklı bir tür olabilir. Diğer bitkiler için koşullar farklı olabilir ancak, değişim olanaklı.
Kendi tohumundan üreyebilen çeşitler olarak sürdürülebilir. Ancak bir türün kesintisiz ve bozulmadan sürdürülebilmesi için, paylaşarak çoğaltmak olanaklı olabilir mi ?
Bir zamanlar yapılan, tohum ıslahı çalışmalarını anımsıyorum. Pazarda tanıştığım köylüler," artık anlaşıp aynı bal kabağı türünü ekiyoruz" demişlerdi. Ne uzun ne yuvarlak ürünler ile karşılaştıkları için birlikte hareket etmeye karar vermişler.
Kaynağın güvenilir olması sorunu nasıl çözülebilir ?
Sevgili Portakal Rengi;

Olamazsınız..!! Çünkü tohumu size gönderen kim olursa olsun nerede nasıl ve ne kadar süredir üretildiğini bilmiyorsanız eğer emin olamazsınız ancak tohumu ekip üretip aldığınız domatesin ne çeşit olduğunu gördükten sonra ve aldığınız ürünlerden tohumları çıkarıp ertesi sene yeniden ekip aynı verimi alırsanız ürün çokluğu ve çeşit bakımından sonrasında emin olabilirsiniz.

25 metre değil 1 km mesafeden bile tozlaşma gerçekleşebilir bu büyük bir sorun değildir en kötü domatesin şekli değişiyor boyutu değişiyor ufak farklılıklar gerçekleşse bile sonraki nesillerde kendi ebeveynlerinin şeklini alacaktır almaması için aynı işleme sürekli tabi kalması gerekir ki buda pek olası değildir doğa bir yolunu her zaman bulacaktır.

Olanaklıdır bizler bu yolu tercih ediyoruz zaten... Tohum takası ve düzenlenen şenliklerin amacı budur..

Köylülerin aynı ürünü ekmelerini tercih etmelerinin sebebi yöreye has özelliklerinin yitirilmemesi amacını güder ve çok mantıklıdır. Örneğin şu küçük hikayedeki gibi;

Bir bölgede bir çiftçi her sene en güzel en büyük ve en lezzetli mısırları yetiştirirmiş her sene düzenlenen yarışmalarda birinci olurmuş ama her sene yetiştirdiği ve birinci olduğu mısır tohumundan her komşusuna dağıtırmış. Gazetecinin biri çiftçiye sormuş neden her sene birinci olduğunuz tohumları dağıtıyorsunuz komşularınızda aynı güzellikte mısır yetiştirirse ne olacak her sene kazandığınız yarışmayı kaybetmekten korkmuyor musunuz demiş. Çiftçi gülümsemiş sanırım bilmiyorsunuz mısır çevredeki mısırlar ile tozlaşmaktadır eğer komşularım kötü mısır yetiştirirlerse yıldan yıla benim ürünümün kalitesi bozulup verimi düşecektir komşularım ne kadar kaliteli mısır ekerlerse benim ürünlerim de o kadar kaliteli olur bu yüzden tüm komşularımla tohumlarımı paylaşıyorum demiş... hatırladığım kadarıyla hikaye böyle bir şeydi..

Kaynağın güvenilir olması sorunu nasıl çözülebilir... Bizler kaynak olarak köylerimizdeki babaannelerimizin sandıklarında tülbent içinde sakladıkları tohumların peşindeyiz dedelerimizin her yıl düzenli ekip aldıkları ürünlerden ayırdıkları tohumların peşindeyiz. Yerel tohumlar için daha güvenilir bir yol yok maalesef.... Diğer kanallardan edinilen tohumların güvenilirliği tartışılır ki bir çoğu sürdürülebilir değil uzun zamandır, yani zirai tohumları kastediyorum.... Biraz köylülerimize birazda bu işe gönül verenlere azıcık güvenmeliyiz....

Yorumunuz için Teşekkürler.

Murat Durak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön