View Single Post
Eski 24-04-2019, 21:20   #26
Murat Durak
Yeni Üye
 
Murat Durak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
"Tohum bankası" denilince tohumların özel bir ortamda onlarca, yüzlerce yıl saklanması gibi çağrıştırıyor. Bunu yapmaya çalışan uluslararası organizasyonlar da var. Elbette, saklanan o tohumlar yüz yıl sonra ne olacak, çimlenme kaabiliyetini hala koruyacak mı, şimdiden bilemiyoruz. Teorik olarak çimlenmesi lazım. Çok yüksek maliyetli ve ona göre yatırımlar yapılıyor.

Peki, yetiştiricilerin "tohum bankası"ndan da bunu mu anlıyoruz?

"Tohum"un saklanması ve korunması başka şeylerin korunması ve saklanması kavramlarıyla çoğu zaman taban tabana zıttır.

Öyle ki, bazen insanlar kolayca yanılgıya düşüyorlar. "Tohumu korumak = kimselere vermeyelim", "tohumu saklamak = küplere koyup toprağa gömelim" şeklinde algılanıyor.

Oysa tam tersi. Tohum, ne kadar çok kişi tarafından yetiştirilirse o kadar çok korunur, sınır da tanımaz. Tohumu saklamanın en iyi yolu bir kasada saklanması değil, her yıl tekrar tekrar ekilmesidir.

6 yıldır uyguladığımız tohum paylaşım etkinliği, sistem olarak bu bakımdan çok anlamlıdır.

Dönüp 6 yıllık kataloglara baktığımızda ne kadar çok tohumun görünür hale geldiğini fark ederiz.

Tohumun yıllar içindeki hareketini takip edebiliriz.

Elindeki tohumu bir şekilde kaybeden bir kişi, o tohum paylaşılmışsa peşine düşüp tekrar elde edebilir.

Her tohum her yıl paylaşılmamış olsa bile biliriz ki o tohum var ve istersek iz takip edip bulabiliriz.

Etkinliğe katılan yetiştiricilerin az çok hangi tohumlarda yoğunlaştığı bellidir. Bir bakıma bazı yetiştiriciler bazı tohumların koruyucusu haline gelmişlerdir.

Hiç bir yetiştirici aynı anda yüzlerce tohumu yetiştirip ondan tohum alamaz. Yetiştiricinin imkanlarına çok bağlı olmakla beraber, alan büyüklükleri, izolasyon sınırlamaları, emek ve işgücü bakımından sınırları vardır. İdeal olan, belli bir çeşit sayısında kalıp o çeşitlere ait tohumları sağlıklı bir şekilde üretebilmek olmalıdır.

Tohum çiftçiliği tamamen farklı bir kavram. Sadece tohum elde etmek için yapılan çiftçilik, bambaşka tasarım, bakış açısı, donanım ve bilgi gerektiriyor. Bunu çok iyi yapabilen arkadaşlarımız var. Ancak tohum şirketi olmadıkça tohum çiftçiliğinin ülkemizde ekonomik karşılığı yok. Sadece açık tozlanan tohumlar için profesyonel tohum çiftçiliğinin önü muhtelif kanun ve yönetmeliklerle kapatılmıştır.

Bu durumda yapmakta olduğumuz şeyin, açık tozlanan tohumların korunması, saklanması, kayıt altına alınması, takip edilmesi için uygulanması kolay, güvenilir, olabilecek en düşük maliyetle ve kendini ispat etmiş bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

Sevgili MeyveliTepe;

Yazdığınız her cümlenin altına imzamı atarım bana söylenecek bir şey bırakmadınız...

Yorumunuz için teşekkürler..

Murat Durak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön