View Single Post
Eski 24-04-2019, 12:12   #18
Murat Durak
Yeni Üye
 
Murat Durak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yukarıdaki paragrafınıza istinaden yazdım. Paragrafı yanlış mı anlıyorum?
Buradan çıkan anlam, ata tohumları steril ortamda yetiştirilmezse hastalıkla baş edilmez şeklinde. Doğru mu?

Atalık tohumlar, ya da daha doğru tanımıyla "open pollinated" (açık tozlanan) tohumlar tek bir standarda sahip mi ki böyle olsun. Sadece domateste bilinen 5 bin civarında "open pollinated" çeşit var. Hepsinin de özellikleri farklı. Hastalıklara ve zararlılara dirençleri, iklim koşullarına uyum özellikleri de farklı. Sizin söylediğiniz daha çok F1 hibridler için geçerli. Aynı F1 tohum dünyanın her yerinde yetiştirilmeye kalkıldığında bir çok yerde başarısız olur. Çünkü tohumun iklime, toprağa uyum sağlama fırsatı olmamıştır.

Çoğu kişinin iyi bildiği black cherry domates. Seneler önce Kuzey Amerikadan bahçemize ilk geldiğinde boyu 1 metre kadar olmuş, salkımlarında da 15-20 kadar domates olmuştu. İkinci sene boyu 2,5 metre olmuştu. Üzerinde 250 tane domates saydığım salkım da olmuştu.

"Open Pollinated" tohumlar yetiştirme ortamlarında her yıl değişikliğe uğrarlar. Yetiştirilen bitkiden seçilerek alınan tohumların ertesi yıl orada daha başarılı, daha dayanıklı olma olasılığı yüksektir. F1 hibridlerin asla böyle bir şansı yoktur.

Güneydeki sahil bölgelerinde de durum farklı değil. Oranın şartlarına adapte olmuş veya adapte olma kapasitesindeki tohum, bölge ve toprak adaptasyonuna tabi tutulma şansı olmayan F1 bir çeşitten daha başarılı olur.
Sevgili MeyveliTepe tüm görüşlerinize katılıyorum, sizin yorumlarınızda diğer topikler deki yorumlarınızı uzun zamandır okuyorum sitenizi de takip ediyorum ne kadar donanımlı ve tecrübe sahibi olduğunu görebiliyorum.... Saygılarımla...

Murat Durak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön