View Single Post
Eski 17-04-2019, 14:30   #96
Sofii
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-12-2018
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 43
Merhaba, Benim denemem biraz değişik sonuçlandı. Pirinç suyunu karanlık bir mutfak dolabında bekletmiştim. Yaklaşık 1,5 bardak kadar pirinç suyuna 2 litre UHT süt ekledim, kavanozun ağzını hava alacak şekilde örtüp balkonda beklettim. Havadan bakteri toplama meselesini yanlış anlamışım sanırım, şimdi tekrar okuyunca karanlık bir yerde ve 20-25 derece gibi bir sıcaklıkta beklemesi gerektiğini anlıyorum. Karışım kefir gibi bir kıvamda. Kötü koku yok, hatta merak edip tadına baktım, tadı da tatlımsı kefir gibi. Market yoğurdu ile yoğurt mayalayınca sünen bir kıvamda yoğurt olur ya hani, kıvamı öyle. Fotoğraflardaki gibi sıvının altta kalması gibi bir durum olmadı. Tamamı homojen, bildiğiniz kefir Tülbentten geçireyim belki sıvı kısmı ayrışır dedim, bütün karışım tülbentten geçti. PH ölçtüm, 4 çıktı. Böyle bir durumla karşılaştınız mı acaba? Gereksiz tüketim konusuna kafayı takmış biri olarak o iki kutu (UHT de olsa) sütün boşa gitmesine gönlüm el vermiyor.
- Kavanoza alıp bu kez karanlık ve ılık bir yerde biraz daha mı bekletsem diye düşünüyorum ama bilemedim.
- Üstte kalan tortunun hayvanların sindirim sistemi için iyi olduğunu okumuştum, denemek için köpeğime tattırdım, bayıla bayıla yaladı. Bu karışım işe yaramayacaksa köpüşe yedirsem mi?
- Enzim yapmaya başladım, bu karışımı enzimde kullanabilir miyim?
- Meyvelitepe'nin bloğundan okuduğum apartmanda kolay komposto yapımı ile ilgili yazısından yararlanarak bir nevi bokashi yapıyorum. Gazete kağıdı, yumurta viyolü gibi kağıtları parçalıyorum; ekşi maya, melas, su karışımı ile kağıtları ıslatıyorum, 2 hafta hava almayacak şekilde bekletip sonra kurutuyorum. Bunu da evden çıkan organik atıklarla karıştırıp hava almayacak şekilde bekletiyorum. En son toprağa gidiyorlar. Klasik bokashi sürecini serum yerine ekşi maya ile yapıyorum diye özetlenebilir. Bu işte şu anda elde ettiğim karışımı kullanabilir miyim?

Sofii Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön