View Single Post
Eski 14-04-2019, 08:37   #103
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi camouflage Mesajı Göster
Anlaşılan o ki, ustalardan hayır gelmeyecek. Evi dıştan XPS yapmak yerine izotüp isimli poliüretan içerikli kendim uygulayabileceğim bir ürün gördüm. Aramızda uygulayan, memnuniyet veya şikayetini bildirebilecek arkadaşlar var mı acaba?
PU köpük, kolay görünen ancak zor bir işlemdir.
Yüzeylerin temizliği aşırı önemdedir. Temizlik yetersiz ise yapışmaz.
Yalıtım kalınlığını sağlamak için beton kalıbı mantığı ile bir düzenek oluşturmanız gerekir. Sizin uygulamanızda pratik yol; dış kaplamayı yaptıkça araya köpük sıkmak şeklinde olacaktır. Varsayalım ki 30 cm kaplama arasına köpük sıktınız. İkinci 30 cm ile ilkinin birleşme yerinde boşluklar oluşacaktır. Üçüncü ile ikinci arasında aynı şekilde ve kontrol edemeyeceğiniz boşluklar oluşacaktır.
XPS yi kendiniz uygulayabilirsiniz. Ahşap yüzey için çivi yerine vida kullanabilirsiniz.
Mantolama dubelinin dubel bölümü, xps kalınlığını geçmeyecek şekilde kesilir. (Dubel olarak kalan bölüm vidaya yataklık yapacak. Böylece vida xps ye dokunmayacak. Kesme işlemini yan keski ile gerçekleştirebilirsiniz.)
Dubel deliği ölçüsüne en yakın dış çapta (vida ile delik arasında boşluk kalmaz ise levha oynamaz.) ve taşıyıcı ahşaba 3-5 cm vidalanacak boyda matkap uçlu vida kullanılır.
Duvar olacak kütükler düzgün bir yüzey oluşturmayacağından, levhaların ek yerlerinin sızdırmaz olarak birleşmesi için önlem almalısınız. (Gereken yerlere kontrplak ile ayarlama yapabilirsiniz. )
Yalıtıma başlamadan önce, kaplama tahtalarını çakacağınız ızgaraların yapılmış olması gerekir. Izgara dış yüzeyi xps kalınlığından düşük olmamalıdır.
3 cm yalıtım kalınlığı bulunduğunuz bölge için az gelir düşüncesindeyim.
Kolay ugulanabilecek uygulama ise şilte ile yalıtım. Eğer dış kaplamadan içeriye su geçmemesini sağlayabilecekseniz kolay yol var. Bulabilirseniz alüminyum folyo yerine fibrocam kaplamalı şilte kullanmanızı öneririm. Şilteyi en üst bölgeden iki ahşap arasında sıkıştırarak bağlarsanız, serbest ve esnek bir yalıtımınız olur. Kaplama tahtası yalıtımı hafifçe sıkıştırır ise daha iyi olur.
Hayalleri gerçekleştirmekten vazgeçmek olmaz. Çalışmaya devam.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön