View Single Post
Eski 10-04-2019, 09:53   #8
OSMAN45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL(45 doğum tarihimdir)
Mesajlar: 1,107
Havalar düzeldiği için bir kısım tohumlarınızı kalıcı yerlerine ekse idiniz veya dışarıda olsalardı sanırım daha iyi olurdu. Gübre içinde olmaları sulamaları da iyi olunca içeride yapılan fidelerden daha sağlıklı bir şekilde büyüyorlar.[/QUOTE]

Sayın Muda,

Yorumun ve tavsiyelerine teşekkür ederim.

7-8 sene önce okuduğum yarı bilimsel bir makalede tarif ettiğiniz gibi şaşırtma yapmadan direkt toprağa ekilen tohumların daha verimli olabileceği yazıyordu. Bende hemen biber patlıcan ve domates de uygulamaya başladım. Havaların durumuna göre bazı mevsimler başarılı oldu ve iyi ürün aldım. Bazı seneler de verimim oldukça düşüktü. Uygulama yaptığım birkaç yılda şahsi gözlemim şu oldu. Tahminlere göre domatesin atası olan çeri domatesi direkt toprağa ekmek her zaman daha başarılı oldu. Malum ata tohumlar zararlılara karşı daha dayanıklı çapraz dölleme ile elde edilen daha büyük, daha lezzetli daha vs. bitkiler daha narin olabiliyorlar. Uyguladığım diğer domates çeşitlerinde ve biber patlıcan da çok az verim aldım. Aynı zamanda o süreçte elimde oldukça fazla tohum vardı.

Biliyorsunuz ön fideleme ve şaşırtmanın erken ve uzun dönemde bol ürün alma, en hassas döneminde kayıp vermesini önleme gibi avantajları var.

Ben de bu nedenlerle elimdeki, paylaşılan bu değerli yerli tohumları bebelere yapıldığı gibi sarıp sarmaladım ve asla kayıp vermek istemiyorum. Elimde iki sene önceden kalma bizzat topladığım çeri domates tohumları ile direkt toprağa dikilebilen, paylaşımdan gelen diğer tohumlar var. Yer bulabilirsem onları önümüzdeki günlerde toprakla buluşturacağım.

Tohum paylaşan arkadaşlara tekrar şükranlarımı sunuyorum.

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön