View Single Post
Eski 29-03-2019, 22:29   #28
bayyakup
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-03-2019
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1
******,

Kis aylarinda sik sik yazliga gittigimden isinma arayisina giristim bende. Evde somine vardi ancak eski tip, ilk baslarda israrla onunla yetinmeye calistimsa da, zaman icinde anladim ki, somine isinmak icin degilmis . Evi degil de atmosferi isitiyorsunuz resmen.
Neticede, atesin goruntusunden de mahrum olmadan isinma sorununa care ararken, somine sobalari kesfettim. fiyatlari malumunuz, ozellikle unlu avrupa markalari ancak sonunda Sefer Dokumde karar kildim, cam kisminin buyuk olmasi beni cezbetti ve 106 modelini aldim, bilindik unlu bir markanin modelinin tipkisinin aynisi gibi .
Netice olarak, 2 katli evi rahatlikla isitabiliyorum, oyle kan ter icersinde kalacak kadar olmasada, uzerime mont almadan gundelik kiyafetlerimle hic rahatsiz olmadan evin her bolumunde dolasabiliyorum.
Bir konuya dikkat cekmek istedim aslinda, onun icin yazmaya karar verdim; somine sobalarin calisma prensipleri hemen hemen ayni, o cetrefilli "ozellikler" farkli sekillerde hepsinde mevcut.
Verim alabilmenin en onemli unsurlari ise;
1. sobayi tam yakmadan evvel isitmak
-Bunun icin sobayi atesledikten sonra icerdeki nispeten ince odunlarin rahat yanmasina izin vermek gerekiyor ki sobanin kendisi kolay isinsin, bun icin butun hava kanallari acik, hatta kapisida 1-2 cm acik olmali ilk 5-10 dakika. Bu sayede soba hizli isinir ve soguk bacanin havasiyla etkilesime gectiginde baca cekisi randimanli olur.
2. sobanin yuklenmesi
-ilk ates icin yuklediginiz odunlar alev alev yanarken once 2-3 tane yariya bolunmus nispeten kucuk, onlarin uzerinede yine yariya bolunmus buyuk kutukleri, aralarinda hava akisi kesilmeyecek sekilde yerlestirmek gerek, bu sayede sobanin icine giren oksijen alevleri yuklenen odunlarin her tarafina saracaktir.
3. yanmanin verimliligi
-Kutukler alev alev yanmaya baslayinca hava giris/cikis kanallarini ayarlayarak yanma islemini yavaslatabilirsiniz, ancak bunu yaparken ustu korun degil, alevleri izleyerek yapmalisiniz; kanallari kisarak alevleri izlemeli, eger alevler sonecek gibi hareket eder ve icersini duman kaplarsa hava girisini/cikisini biraz acmaniz gerekir, aksi halde kisa sure sonra alevler canliligini yitirir dolayisiyla soba sogur ve bacadaki soguk hava ile etkilerimini keser, bacanin cekimini azaltir, caminiz da kararir.
4. sobanin oksijen beslemesi
-bu konu cok onemli, sobanin kalitesini de bence hava giris/kontrol uniteleri belirler. kapi pencerenin sik acilmadigi ortamlarda zaman icinde oksijen azalir ve sobanin hava giris kanallari acik olsada yeterli oksijen saglanmadigindan ates canliligini yitirir, soba sogur, baca cekimi azalir, cam kararir. Bazi markalarin dis ortam hava girisleri vardir, yani dis duvara bitisik olarak kurulurlar ve bi baca yardimi ile duvarda acilan delikten sobanin icine dogrudan oksijen girisi saglanir, boyle bir ozelligi olmayan sobalarin yandigi yerde zaman zaman nir pencereyi 5 dakika kadar acmak iceriye ciddi oksijen girisi saglayacaktir
5. kullandiginiz odun kalitesi
-Kullanacaginiz odun mutlaka yakima uygun olmali ( ulkemizde bu mese odunudur) onun disinda odun mutlaka ve mutlaka kuru olmalidir. Odunun kuru olmasindan emin olmak icin en az 1 yil yagmura ve kara uzak islanmadan muhafaza edilmesi gerekir.

bayyakup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön