View Single Post
Eski 28-03-2019, 13:59   #26
Ebrarnur
Ağaçsever
 
Ebrarnur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Avrupa’da çok benimsenen, değişik isimlerle telaffuz edilen Sineralya çiçeği 70 yıldır ülkemizde yetiştirilmektedir. Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Kanarya Adaları olan duyarlı bir yıllık otsu bitkidir. Bunun yanında iki ve çok yıllık türleri de vardır. Seralarda rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

Evlerde 30 cm. kadar boylanabilirken uygun koşullarda bahçelerde özenle bakıldığında boyu 40 cm'ye kadar yükselebilir.

Çiçeklenme dönemi Mart – Mayıs ayları arasında olup kokusuzdur. Sineralya genellikle tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 7 - 8 aydır.

Yaprakların üstüne kadar yükselen sapların ucunda ve salkımlar halinde yaz mevsiminde açan papatyaya benzeyen, çok renkli gösterişli çiçekleri vardır. Çok çeşitli renkte (pembe, mor, mavi ve pastel renklerde), bol miktarda yalınkat veya katmerli çiçekleri vardır.

Bitkinin bu bileşik çiçekleri 45 cm. genişlikte ve ortadaki tüpsü çiçekleri sarı; çevredeki dilsi çiçekleri ise kızıl, şarabi, beyaz, mor ile leylak renginde olur.

Sineralya (Senecio) Çiçeğinin Çeşitleri
Saksıda yetiştirilip kışın camekânda korunan bu bitkinin, ancak camekânlarda çiçek açan başka beş cinsi ve her bir cinsin değişik çeşitleri vardır

Büyük Çiçekli Hibrit Cinsi
Çiçekleri beyaz, doğu mavisi, deniz mavisi, kartopu şeklinde ve beyaz, koyu pembe renkleriyle ayrı ayrı ya da karışık olarak gelişir. Bu çeşitler arasında Stuvâl, Matador, Pompadur, Vyaroz çeşitleri en zarif olanlarıdır.

Hibrit Piramidal
Çiçek sapı yükselerek ortaya çıkan koncalarla piramit şeklini alır. Bol vedeğişik renkli büyük çiçekler açar.

Hibrit-Nen
Bodur olan bu cinsin yaprakları geniş ve çiçekleri olağanüstü büyük ve zariftir.

Poliyanta
80–95 cm yükselen bu cinsin çiçekleri küçük ve değişiktir. Özel olarak demet yapımına pek yarar. Bu cinsin bir de çiçekleri yıldız şeklinde birkaç çeşidi vardır.

Maritima
Bu cinsin, Diyaman, Kandidisima çeşitleri özel olarak yapraklarının beyaz renkli ve dantelâlı olduğundan, bahçelerde bölme kenarlarının süslenmesinde kullanılır.

Senecio Hybridus Hortensis adı altında toplanan birçok melezlerin üretilmesine yarayan 2 türü vardır. Bunlar Senecio Cruentus ve Senecio Bicolor türleridir.

Bazı cinslerinin Tohum ve çelikten üretildiği bazılarınınsa tek yıllık olduğu yazıyor

Sineralya (Senecio) Çiçeğinin Üretimi
Sinerelya çiçeği tohum ile üretilir. Tohumu kendimizde toplayabiliriz. Ancak artık piyasada kaliteli ve yeknesak ürün alabilmek için tohumu tohum firmalarından temin etmek gerekir. Eğer yinede tohumu kendimiz toplayacaksak tohumlar bitki üzerinde iyice kuruduktan sonra toplanıp serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ilıman yerlerde Sineralya bitkisi için kış sonunda, sert iklimli yerlerde Mart sonunda veya Nisan ayında ekilmelidir.

Tohum ekimi John Innes tohum kompostuna Nisan – Ağustos ayları arasında yapılır. Özellikle de iç mekânda kullanacağımız Sineralya çeşidi için Temmuz – Eylül ayları arasında ekim yapılmalıdır. Tohumların üzerine kapak atılmaz. Bu yüzden tohumların nemini koruyabilmek için mutlaka nem kontrolü yapılmalıdır. Mümkünse nem sabit bir değerde tutulmalıdır. Tohum kasaları 21 –24 0 C’de, nemli ve gölge bir yerde muhafaza edildiği takdirde 10 –14 gün içerisinde çimlenme olur.

İlk olarak 3–4 gün 21–24°C sıcaklık uygundur. İkinci aşamada sıcaklık 20–21°C’ye düşürülür, sonra 18–21°C ve son olarak çimlenme 15– 17 °C’de tamamlanır. Tohum ekimi İlkbahar mevsiminde yapılan bitkiler Aralık – Ocak ayında; Yaz mevsiminde yapılanlar ise ertesi yılın Mayıs – Haziran aylarında çiçeklenir.

Sineralya çiçeği ayrıca çok kullanılmamakla birlikte çelikle de üretilmektedir. Yeni sürgünlerden alınan çelikler birkaç santimetre uzunluğunda hazırlanır. Alt yaprakları temizlendikten sonra köklendirme ortamına dikilir. Köklendirme ortamı yarı gölge ve sabit nemli bir yer olmalıdır.

Ebrarnur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön