View Single Post
Eski 24-03-2019, 18:20   #720
Cymbelina
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Sn. Wedo,

Aldığınız esasen toprak değil, torf. Bitkileri sadece torfta yetiştirmek doğru değil, zaten iyi sonuç alınamıyor da çoğu zaman. Torf ile yaşanan en sık problemlerden birisi sulama konusudur. Çok sık sularsanız vıcık vıcık olabilir, nemini kaybetmemiş yeni torfun su tutma özelliği vardır çünkü. Nemini kaybeden torf ise kuruyup, katılaşır, taş gibi olur zamanla. Üstten ne kadar su dökseniz de asla suyu içinde tutamaz, anında saksı deliğinden akar, gider su. Suladım zannedersiniz ama torfun içi kupkurudur.

Torfu tek başına sadece tohum çimlendirirken kullanıyorum ben şahsen. Ki o zaman bile yukarıda saydıgım sorunları gene yaşamak mümkün. Çilek, biber veya her ne yetiştirecekseniz o bitkiye uygun bir saksı harcı yani karışım yapmanızı tavsiye ederim. Güzel, uygun bir toprak harcı hazırlayıp fidenizi o karışımda yetiştirmeniz daha iyi sonuç verir.

Sebze-meyve değil ancak çiçeklerde ben genel olarak eşit ölçülerde karıştırılmış bahçe toprağı, torf ve dere kumu karışımı kullanıyorum. (Deniz kumu kullanılmaz).

Bitkiniz çeşitli minerallere ve besinlere ihtiyaç duyacağı için salt torf yeterli olmaz, bu da bir başka neden. Forumda toprak harçları ile ilgili başlıkları ve yetiştirmek istediğiniz bitkinin başlıgını okuyarak daha net bilgi alabilirsiniz.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön