View Single Post
Eski 23-03-2019, 10:02   #1
Sensey
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2018
Şehir: Konya
Mesajlar: 10
Don- Ayaz mı Kar Yağışlı Hava mı Daha Zararlıdır?

Merhaba ustalar.
Ben Beraat
Şöyle bir sorum olacaktı.
Rüzgar hızı ortalama 10km olan ve kış aylarında ortalama sıcaklık -25 olan bir bölgede ağaç yetiştirmek istiyorum. Fakat bazı konular aklıma takılıyor.

Mesela bazı bambu türlerinin -20ye kadar dayanacağı bildirilmiş.
Yine limiti -20 olan başka ağaçlar da var.

Bazı geceler -25 e kadar çıkan bir havada bu ağaçları yetiştirmek istiyorum.

Sorum şu. Kar yağar ve hava bu şekilde -25 olursa ağacın dallarında kar ve buz olacağı için ağaca -25 derecelik hava etki edemez diye düşünüyorum.

Fakat kuru bir hava olur da -25 olursa ağacın dallarına ve gövdesine direk etki edip kurutabilir.

Bu varsayımım doğru mu? Eğer doğruysa hava karlı olduğu sürece bitkinin izin verdiği son limitten daha da aşağı bir sıcaklık olursa sorun çıkmaz gibi görünüyor. Çünkü ağaç kar altında olacak ve soğuk yeterince işleyip ağacı kurutamayacak.

Diğer sorum da şu. Bazı bölgelerde yağmurlama ile dondan korunma yapılıyor. Tabi bizim olayımız farklı. Ama aynı mantıkla ağacın dayanabileceğinden daha soğuk olduğu zamanlarda dumanlama ve yağmurlama ile ağacı bir miktar ısıtıp dallarında bir buz tabakası oluşturabilirsek işe yarar mı? Bu sistemle portakal yetiştirmeyi tabi ki düşünmüyorum.
Ama ağaç -20ye kadar kurumuyorsa ve hava -25 -30 olacaksa kar da yoksa böyle bir yöntem ne kadar işe yarayabilir bunu merak ediyorum.

Bir de son sorum şu olsun. Mesela kiraz -30a kadar kurumaz deniyor. Bu sanırım ağacın kuruma limiti. Yani -30da kurumaz ama bu meyve vereceği anlamına gelmiyor.
Bambudan veya kestaneden meyve beklemiyorum. Kurumasa yeterli. Ama kiraz elma gibi meyve ağaçlarından meyve alabilmek için bu uç limitler uygun mudur? Yoksa ağaç kurumaz ama meyvesi de iyi olmaz diyebilir miyiz?
Şimdiden çok teşekkür ederim.

Sensey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön