View Single Post
Eski 22-03-2019, 20:48   #165
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 735
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bnymnblr Mesajı Göster
Anaç: üzerine aşı yapılan bitki
Firmalardan aldığınız fidelerden anaç üretemezsiniz. Köke yakın bir kısımdan aşılanırlar. Bu yüzden anacı bulmalısınız.

Ancak Ankara iklimini dışarda tolere edebilir mi bilemiyorum. Kışın dışarda tutulursa gövde büyük ihtimalle donsa da kök kısmı bahar vakti sürgün verebilir mi diye denemekte fayda var.
@bnymnblr
Bazen ne kadar dipten aşılasalarda aşı kalemiyle anaç arasından veya en dipten bitki sürgün verebiliyor,bu yüzden fideliklerin aşılı sattığı fidelerden anacın aynısını üretmek mümkün ki ben öyle elde ettim.Bu dediğim domateste olmuyor domates anacı alttan sürgün vermiyor ama fidelikler domates için tüp aşısı(tube grafting) tercih ettiği için bazen kalemle anaç arasında kalan kısımdan anaç sürebiliyor ama düşük bir ihtimal binde 1 gibi.Bana geçenlerde denk geldi 1 tane.Anacın ticari ismi armstrong .Şu anda 10 cm civarında çok hızlı büyüyor.Bu bitkinin filiz ve sürgünlerinden anacı elde etmeyi düşünüyorum.Aslında bu yasal değil tabi ki ama ben ticari yapmayacağım.
Birde bazı çiftçiler fide fiyatları pahalı olduğu için istedikleri çeşitten 50-100 tane temin edip bu çeşitin filizlerinden çeşiti elde etme yoluna gitmişlerdi firmada nunhems(bayer) bu çiftçileri tespit edip mahkemeye vermiş diye bir söylenti duymuştum ne kadar doğru bilmiyorum ama çiftçiler bunu halen yapıyor.


Düzenleyen devrann : 22-03-2019 saat 20:51 Neden: imla
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön