View Single Post
Eski 21-03-2019, 14:20   #13
g.c.
Ağaç Dostu
 
g.c.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2016
Şehir: Tralleis
Mesajlar: 653
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Tarım konusunda 'üstat' lık beni aşar, yakışmaz, en azından şimdi. Daha önceki sene aynı soruyu ben soruyordum 'çatıdaki serada sıcaklık 45 derece oldu zararı olur mu' diye Öğrenciyim daha, doğruluğuna inandığım bilgiyi aktarırım, soru işareti olanı belirtirim, bilmediğime de karışmam. Forumda pek çok konuda çok bilgili arkadaşlarımız var, onlara ayıp olur.

Gece gündüz sıcaklık farkı çok olmamalı. 45 derece üzeri ve buna yakın sıcaklıklar bitkiler için uygun değerler değil, özellikle domates biber vs. için. Direk güneş almayacak dolayısıyla da sıcaklığı bu kadar yükseltmeyecek konuma getirin. Naylonun altında sıcağın karşısında gölgelendirme renklendirme yoksa bitkiler yanabilir. Burada çalı işi yapan arkadaşlar dışarıdaki seralarının üzerine bu mevsimde güneşi kırmak için beyaz kireç ile boyarlar. Ayrıca sarı renkli özel sera naylonları var onlarda da aynı işlem yapılaması gerek mi bilmiyorum.

Ortamın nemli olması tohumlar çıkıncaya kadar daha önemli. Yoksa ev içinde kapalı sürekli nemli ortam mantari hastalıklara davetiye çıkarır. Siz bence kapısını-üzerini neyse sıcaklık artacağı, güneşi göreceği zaman iyice açın, tohum çıkmamış kısımları spreyleyin, üstü açık yine sıcak ve güneşin altında ise üzerine gölgelendirme yapın yine olmadı başka yere alın, kırmızı sandalyeyi de karşısına alın ama.
Sayın Sofii'nin affına sığınarak başlığından bir iletilik daha yer alacağım.

Sayın Hocam, hepimiz kademe kademe öğrenme aşamalarındayız. Tarım konusunda tam olarak ben her konuya hakimim diyecek biri yoktur sanırım aramızda.

Üstat yanlış bilmiyorsam ustalığı olan kimse anlamını taşımakta ve bana nazaran üstat olduğunuz somut bir gerçek. Bu sebeple biz çaylakların bir şeyler öğrenebildiği sizin gibi arkadaşlarımıza üstat diye seslenmemizi çok görmeyin.

g.c. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön