View Single Post
Eski 16-03-2019, 18:47   #53
İsmail Kuzucu
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Kafamdaki sorular;

1- Bahçe düz olup ekim ve dikimler toprak yüzeyine olacak. Bu durumda özellikel fidelerin veya tohumların ilk ekim dikiminde görülebilecek şiidetli ve uzun süreli yağmurlar zarar vermez mi? Bunu önlemek veya riski azaltmak için biraz tümsek oluşturup tepeye ekim dikim yapsak daha uygun olmaz mı?

2- Dalgıcın bastığı suyun gücünün damlama borularda rahatlıkla ilerleyeceğini düşünüyorum ancak bunun bir sayısı var mı, yani damlamaların rahat çalışması için pompa gücünün şu olması gerekir mi?

3- Bahçenin uzun kenarı 40 kısa kenarı 25 m. gibi. Sanırım bahçenin uzun kenarı boyunca ana boru olacak, tali boruların uzunluğunun çok olması sıkıntı olur mu, belli bir mesafe var mı?

4- Su çıkışındaki metal ağzı gördünüz hangi boruyu nasıl bağlayabilirim, ilk çıkışa filtre vs. koymama gerek var mı, bir abimiz kafanı takma tıkanırsa tali boruların en dibini açıverirsin demişti, yeterli olur mu?

5- Çapa yapılıp boğaz doldurulduğunda bu delikler toprağın altında kalmış olmayacak mı?

6- Başka unuttuğum soru var mı?

Konu hakkımda hiç bir bilgim yok, bir kaç kişiye sordum, kimisi en kalitelisini al dedi, kimi kullan atlar var kullan ve at dedi, tabi bilgim olmadığı için her söylenen havada kaldı. Foruma baktım ayrıntılı bilgiler yok, bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Veya buradan olmaz arkadaş git bölgendeki malzeme satıcısına derseniz ona da tamam...

Bildiklerimi yazmaya çalışayım;



1. Sırta dikim her zaman çok avantajlı sadece işçiliği biraz daha fazla. Özellikle domateste çok faydası oluyor.


2. Pompanın gücü önemli çünkü eğer yetersiz su basarsa sıra sonları sulanmaz. Bunu hesaplamak içinde nasıl damlama kullanacağınız önemli. Mesela 20 cm aralıklı 2,2 litre damlama alırsanız 400 metrelik damlama hortumu saatte 880 litre en az su ister ve sizin motorunuzun en az saatte 1 ton su basması gerekli.


Kısaca motorun gücüne göre damlama hortumu veya hazırlayacağız hortumlara göre pompa almanız gerekli.


3. Boruların uzunluğu ve çapının çok etkisi var. Mesefa uzun ise 25lik veya 32lik ana hat çekip basıncı yükseltebilirsiniz. Çap büyüdükçe suyun basıncıda azalacaktır. Mesafe önemli çünkü bazı pompalar 35 metre ileriye fazla su basamıyor.


4. Metal parçayı çıkartıp o alana 32lik kangal bağlayabilirsiniz. Bunun için 32lik boru olacaksa 32mm kaplin erkek manşon almanız yeterli.


5. Damlama tıkanmadığı sürece toprak altında kalmasının zararı yok faydası var. Çünkü damlama toprak yüzüyinde olduğu daha çok su tüketimi oluyor. Bu yüzden kurak yerlerde mısır gibi suyu çok seven bitkilerde toprak altı damlama tercih ediliyor.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön